Neviđena navala u komšiluk-Mercedes, BMW...ministar trči oko temeljaca

Izvor: B92, 23.Sep.2018, 12:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neviđena navala u komšiluk-Mercedes, BMW...ministar trči oko temeljaca

Jasno je da od ozbiljnog kažnjavanja Mađarske prema članku 7 Lisabonskog ugovora neće biti ništa.

To će, ako niko drugi, blokirati Poljska, i sama suočena s istom pretnjom. Ali, uprkos tome Viktor Orbán i njegova vlada politički su osuđeni u EP zbog kršenja prava i sloboda koje čine temelje EU, a Mađarska je pod njegovim vođstvom deklarisana kao “neliberalna demokratija”.

Istovremeno, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ta zemlja upravo zbog pogodnosti svog članstva u EU, državnih podsticaja koje izdašno deli i poreza na dobit koji je spustila na devet posto (najniži u EU) opet počinje uživati u dotoku stranih investicija.

Višegodišnje političko kretanje Mađarske po autokratskoj stranputici, gušenje slobode medija i sudstva, antiimigracijska politika i obrana hršćanstva kao državni cilj tako ekonomski nije evidentirano kao problem, a Vlada to koristi za svoj PR. Mađarska u drugom kvartalu ove godine beleži privredni rast od gotovo pet odsto, a kompanije joj stižu doslovce u karavanima iako je na listi Duing biznis pala s 41. na 48. mesto u 2018. te u EK upozoravaju na rast korupcije.

Ministar spoljnih poslova i trgovine Peter Sijarto u stilu Milana Bandića trči od jednog fabričkog kamena temeljca do drugog (kad nema pravog, kaže da je u pitanju “digitalni kamen temeljac”, ma štato značilo), rukuje se i drži govore o snazi ekonomije i tome koliko će stotina radnih mesta biti otvoreno. Doslovce tvrdi da su “međunarodne kompanije Mađarskoj dale glas o poverenju”, piše Jutarnji list.

Prošle nedelje prilikom otvaranja Fordovog servisnog centra u Budimpešti zbrojio je da je u 2017. godini vrednost proizvodnje automobilske industrije u Mađarskoj dosegla 24,6 milijardi evra, a u prvih šest meseci ove godine već su premašili 13,8 milijardi evra. Većina toga realizovana je zahvaljujući nemačkim ulagačima; procenjuje se da oni u Mađarskoj zapošljavaju oko 300.000 radnika u 6.000 preduzeća.

Dok se Orban u EP mrštio jer mu ne odgovara postojeći odnos snaga i poredak na Starom kontinentu te traži saveznike da EU modelira po svojoj meri, Sijarto kod kuće je likovao. “Modernu industrijsku revoluciju vodi automobilska industrija, a Mađarska može reći da joj automobilska industrija osigurava kičmu privrede“, rekao je n otvarajući u farbiku Spinto Hungary za koju je Vlada dala bespovratnu podršku od 7,5 miliona evra, polovinu ulaganja. Većina proizvodnje iz farbike biće za izvoz, a do 2020. očekuju prihod od oko 20 miliona evra.
Pogledaj vesti o: Mercedes Benz,   BMW

Nastavak na B92...






Povezane vesti

NEVIĐENA NAVALA U KOMŠILUKU Mercedes i BMW ulažu milijarde

Izvor: Blic, 23.Sep.2018

Iako su Viktor Orban i njegova vlada politički osuđeni u EP zbog kršenja prava i sloboda koje čine temelje EU, a Mađarska pod njegovim vođstvom deklarisana kao “neliberalna demokratija”, ova zemlja opet uživa u dotoku stranih investicija.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.