Mercedes s velikom pažnjom prati Meklarenove nadogradnje

Izvor: B92, 13.Jul.2023, 13:52

Mercedes s velikom pažnjom prati Meklarenove nadogradnje

Mercedesov tehnički direktor Džejms Alison priznaje da će njegova ekipa "s većom pozornošću nego inače" pratiti Meklarenove nadogradnje.

Razlog je veliki skoka u performansama koji su ostvarili bolidi Meklarena na poslednje dve trke šampionata Formule 1.

Meklaren je očajno započeo sezonu s jednim od najsporijih bolida i tek su u Azerbajdžanu počeli razvojni put koji je bio temelj za najnovije nadogradnje.

U Austriji je Lando Noris jedini dobio veliki >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << paket poboljšanja koji uključuje redizajnirane bočne stranice, a Oskar Pjastri ga je dobio nedelju dana kasnije na Silverstonu gde je Noris dobio i novi nos i prednje krilo.

Paket poboljšanja dovršiće se u Mađarskoj gde stižu poslednji delovi koji bi trebalo da dodatno poprave brzinu na stazi, Meklarenovu slabost ove sezone, ali već su i Red Bul Ring i Silverston pokazali da su i u tom segmentu napravili korak napred.

Na poslednje dve trke Meklaren je bio brži od Mercedesa dok su na Silverstonu bili brži i od Ferarija i solidno pratili ritam vodećeg Maksa Ferstapena koji je nadmoćnom Red Bulu u proseku bio brži 0,3 sekunde po krugu.

"Pratimo sve ekipe dok se nadograđuju. Snimamo mnogo fotografija i pokušavamo shvatiti šta se menja od trke do trke. Beležimo kada se pojavi nešto novo ili neobično", rekao je Alison, "Zanimljiva i neobična stvar kod Meklarenove nadogradnje je da je njen učinak na vreme kruga prilično jak. Neobično je imati korak te veličine relativne konkurentnosti usred sezone".

"Obavili su dobar posao, ali to ih takođe čini zanimljivim za nas jer imamo slike pre i posle i znamo da je učinak prolaznoga vremena bio veliki", dodao je Mercedesov direktor i nastavio, "Tako da je vredno da obratimo više pažnje nego inače na nadogradnje druge ekipe jer u ovom slučaju znamo da je sve što se promenilo značajno uticalo na njihovo vreme kruga".

"Za nas je vrlo korisno znati šta je to bilo i videti može li to uticati na naše misli o razvoju vlastitoga bolida".

Dok je uvođenje Mercedesovih nadogradnji započelo u Monaku, one su stvarno ostavile uticaj na sledećoj utrci, u Barseloni.

Nakon toga je postalo jasno da su performanse u Barseloni specifične za stazu dok je Austrija bila jedno od najgorih izdanja za Mercedes ove sezone.



"Ono što ćete dobiti u ovom sledećem nizu utrka je malo uspona i padova u borbi za poziciju u vrlo zbijenoj grupi",
rekao je Alison, "Nadogradnje će neko vreme činiti razliku za jednu ekipu, sve dok neko drugi ne izađe iz sinhronizacije s drugom nadogradnjom trku ili dve kasnije da izjednači stvari".

"Gde će se sve složiti za poslednju četvrtinu do jedne trećine sezone, videćemo. Nadamo se da ćemo imati malu prednost i moći imati jaku drugu polovinu sezone".

Naredna trka F1 vozi se na mađarskom Hungaroringu 23. jula od 15 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.