Mercedes pronašao formulu, ekipe iz F1 će proizvoditi 1.000 respiratora dnevno

Izvor: RTS, 30.Mar.2020, 14:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mercedes pronašao formulu, ekipe iz F1 će proizvoditi 1.000 respiratora dnevno

Inženjeri Mercedesa, najuspešnije ekipe u Formuli 1, proizveli su sa kolegama na Univerzutetu u Londonu respirator koji bi mogao da pomogne pacijentima obolelih od Kovida-19. Takođe, program koji su pokrenuli mogao bi da donese veliki doprinos u borbi protiv koronavirusa.
"Projekat pitlejn" pokrenut je prošle nedelje u organizaciji timova Formule 1 baziranih u Engleskoj – Has, Meklaren, Mercedes, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Rejsing point, Red Bul, Reno i Vilijams.

Već je počeo da donosi plodove, pa su svetski mediji preneli da je Mercedes, višegodišnji šampion u konkurenciji konstruktora, u saradnji sa Londonskim univerzitetskim koledžom i bolnicom u okviru ovog kompleksa, proizveo aparat za disanje.
Oni su uspeli da proizvedu respirator koji je neophodan u borbi sa koronavirusom i koji trenutno predstavlja najtraženiju robu na svetskom tržištu.
Agencija koja je zadužena za izdavanje licenci za medicinske proizvode u Velikoj Britaniji već je primila 100 uređaja za kliničko testiranje, a ekipe iz F1 bi mogle da prave do 1.000 respiratora dnevno.
"Zajednica Formule 1 pokazala je impresivnu posvećenost ovom projektu. Ponosni smo što smo svoje usluge ustupili Univerzitetu, kako bismo ove uređaje napravili što je brže moguće", rekao je Endi Kauel, direktor performansi u Mercedesu.
Potom je i Ferari na svom zvaničnom sajtu objavio da će maksimalno pomoći u proizvodnji respiratora.
Ekipa koja je poslednjih nekolikog godina dominantna u najbržem cirkusu na svetu prva je prijavila slučaj zaraze koronavirusom, pošto je upravo jedan od njihovih inženjera oboleo od Kovida-19, nakon čega su sve trke odložene.
Pogledaj vesti o: Renault

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.