Mercedes S klase Coupe Concept u Frankfurtu

Izvor: B92, 10.Sep.2013, 16:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mercedes S klase Coupe Concept u Frankfurtu

Mercedesova CL klasa uskoro odlazi u istoriju, a s obzirom kako izgleda njen naslednik, retko ko će zbog toga biti razočaran.

Kupe verzija nove Mercedesove S klase jedan je od automobila za koji se donedavno nije sa sigurnošću znalo da li će biti izložen na salonu u Frankfurtu. Tačnije, u pitanju je konceptni automobil, dok će produkcijski model biti predstavljen početkom 2014. na sajmu automobila u Detroitu.

S obzirom da se koncepti kojima Mercedes najavljuje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << svoje serijske modele suštinski ne razlikuju od kasnijih produkcijskih verzija, može se pretpostaviti da koncept kupea verno odslikava automobil koji će se od 2014, doduše retko, viđati na ulicama.

Kupe verzija stilski se razlikuje od nove S klase limuzine. Ipak po dimenzijama, tehnologijama i luksuznim sadržajima nema dileme da se radi o Mercedesu iz najviše klase:

Klasična, izdužena, sportska linija, dužine 5.050 mm, širine 1.985 mm i visine 1.409 mm, raspolaže velikodušnim međuosvinskim rastojanjem od 2.945 mm, dok prošireni lukovi prednjih i zadnjih krila "sakrivaju" 21 inčne alu felne.

Prednji deo naglašen je isturenom maskom hladnjaka, na koju se nadovezuje dugačka hauba i niska silueta automobila koja se završava jako zakošenim zadnjim staklom i kratkim poklopcem prtljažnika.

Zadnji deo kupea ukrašavaju široka stop svetla i trapezoidni otvori izduvnih cevi koji su smešteni u donjem delu branika.

Automobil je tako dizajniran da je teško pronaći ugao iz kojeg ne izgleda savršeno.

Minimalistička unutrašnjost stilski okvirno podseća na novu S klasu. To je uočljivo na digitalnoj instrument tabli sastavljenoj od dva velika ekrana od 12,3 inča, zatim kroz 4 centralna ventilaciona otvora i skup komandi koje se nalaze ispod njih.

Umesto dvokrakog volana iz limuzine, koji svojim dizajnom nije zadovoljio sve ukuse, u kupeu se nalazi skladniji, trokraki sportski upravljač, koji je sa donje strane ravan.

Mercedes je u enterijeru obilato koristio brušeni i polirani aluminijum i kožu, kojom su presvučena sedišta, nasloni za ruke u vratima i između vozača i suvozača, ali i delovi instrument table.

Od naprednih sistema navešćemo dve stereo kamere koje obezbeđuju 3D pogled na prostor do 50 m ispred automobila, detektujući objekte i pokrete u toj oblasti. Na taj način, vozač se upozorava na prepreke koje mogu da predstavljaju opasnost, a koje nije uočio, kao i na prisustvo pešaka.

Druga tehnologija nadgleda područje do 500 metara ispred vozila prepoznajući strukturu puta kako bi MAGIC BODY CONTROL sistem automatski podesio oslanjanje prilagodivši ga podlozi po kojoj se automobil kreće.

Mercedes S klase Coupe Concept pogonjen je 4.7 litarskim Bi-turbo V8 motorom sa 455 ks (339 kW) i 700 Nm maksinalnog obrtnog momenta.

Dešavanja sa frankfurtskog auto-salona možete pratiti u našem specijalu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Ford S-MAX Concept na sajmu u Frankfurtu

Izvor: B92, 11.Sep.2013, 15:24

Koncept kojim Ford najavljuje drugu generaciju modela S-MAX, preuzeo je koroporativni izgled najnovije generacije automobila ovog proizvođača...S obzirom da je prvi S-MAX izašao sada već davne 2006. logično je da Ford priprema naslednika. Ipak, pre serijske verzije, odlučeno je da se budući kupci...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.