Mercedes-Benz razvija jedinstvenu platformu za električna vozila

Izvor: Nezavisne Novine, 02.Jan.2016, 16:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mercedes-Benz razvija jedinstvenu platformu za električna vozila

Prema navodima izvora Mercedes razvija novu platformu koja će biti namijenjena isključivo budućim električnim modelima pod znakom ovog njemačkog proizvođača.

Tačnije, Car Magazine javlja kako će ova platforma nositi oznaku EVA te će ista biti vrlo slična modularnoj MRA platformi koja je osnova za sve između C i S klase.

Prvi model temeljen na njoj bi se na tržištu trebao pojaviti 2018, a >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << radit će se o limuzinu koja će se dimenzijama smjestiti između C i S klase. Nedugo zatim će slijediti crossover dimenzija između modela GLC i GLE. Isti izvor navodi kako u konačnici Mercedes namjerava lansirati i električnu limuzinu veličine S klase te električni crossover veći od GLS-a.

Za sada nema nikakvih službenih potvrda niti podataka o ovoj platformi, ali navodno je konstruisana za baterije težine oko 400 kg. Nadalje, modeli sa stražnjim pogonom će imati električni motor snage oko 400 KS, dok će vozila s pogonom na sva četiri kotača imati još jedan motor snage 120 ili 200 KS. Sva bi ta vozila trebala biti opremljena prilagodljivim ovjesom, sistemom raspodjele okretnog momenta na pogonske kotače te sistemom regeneracije električne energije.

Na kraju dodajmo kako u Mercedesu očekuju godišnju prodaju od oko 20.000 primjeraka po modelu, a cijena će im svakako biti viša od konvencionalno motorizovanih  vozila.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.