Inicijativa Više žena u nauci i tehnologiji

Izvor: RTS, 29.Mar.2019, 13:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Inicijativa "Više žena u nauci i tehnologiji"

AFA i "Mercedes" pokrenuli su zajedničku društveno odgovornu inicijativu "Više žena u nauci i tehnologiji" koja ima za cilj da promoviše uspešne žene koje u Srbiji deluju na polju nauke i tehnologije.
Inicijatori projekta žele da okupe što veći broj žena inženjera i zajedničkim angažovanjem pruže primer devojkama u Srbiji za uspešan profesionalni i lični razvoj u ovoj oblasti, saopštila >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je Asocijacije za afirmaciju žena.

Štefan Voroš generalni direktor kompanije "Star Import", zastupnika za "Mercedes–Benc", navodi da ta kompanija neumorno radi na jačanju položaja žena u modernom svetu kroz platformu za afirmaciju i osnaživanje žena "She's Mercedes".
"Drago nam je da simbolično pokrećemo ovu inicijativu upravo na 54. Međunarodnom salonu automobila jer bez žena, 'Mercedes–Benc' ne bi bio ono što je danas", rekao je Voroš.
Osvrnuo se na inspirativnu priču Berte Benc, koja nije bila samo supruga Karla Benca i majka njegove dece već i poslovni partner.
"Berta je kao prva osoba koja se vozila na daljinu, potvrdila koncept automobila, čime je postavila temelje za celu novu industriju i otvorila put za priču o Mercedes-Benc uspehu", naveo je Voroš.
Ivana Gađanski biolog, istraživač i naučni konsultant u Institutu "BioSens" iz Novog Sada je istakla da svi, i žene i muškarci, imaju mnogo potencijala da postanu šta žele, slično kao što matične ćelije mogu postati bilo koji tip ćelije.
"Šta ćemo postati zavisi od toga koliko se trudimo, ali i od uslova u kojima radimo. Projekti kao što je ovaj su važni, jer mogu da poboljšaju uslove u kojima radimo. Ali to ne znači isključivo forsiranje samo žena, kao što je dugo bilo samo muškaraca. To znači ravnopravno uključivanje, što je ključno za napredak i same nauke kao što je važno kombinovati i različite discipline, prirodne i društvene nauke", navela je Gađanski.
Nejednaka zastupljenost žena i muškaraca u STEM oblasti 
Ovim projektom AFA želi da skrene pažnju na sve veći značaj tzv. STEM zanimanja u kojima ima veoma mali broj žena i na svetskom nivou, te da se pokrene proces stvaranja mreže i zajedničkog angažmana uspešnih žena u Srbiji upravo u pomenutom polju profesija.
"Cilj je da se u narednom periodu oformi baza žena u okviru AFA platforme koje su stručnjaci iz STEM oblasti, žena koje žele da sarađuju i daju svoj doprinos ovoj inicijativi i da se devojkama i devojčicama, kroz mentorske programe, projekte, meetupove i hakatone, promovišu i približe zanimanja koja menjaju svet kako bi se one motivisale da se opredele za prirodne nauke i profesije budućnosti" naglasila je moderatorka skupa, direktorka marketinga Asseco SEE Jovana Rakić i članica izvršnog odbora AFA asocijacije.
Dodaje da su se fokusirali na žene iz STEM oblasti jer su u manjini, iako je procenat u Srbiji veći nego u svetu.
"I dalje smo daleko od jednake zastupljenosti i zato je važno da na tome radimo udruženim snagama, jer su rodno izbalansirani timovi daleko kreativniji i uspesniji", istakla je Rakićeva.
Dodaje da bi po podacima Evropskog instituta za rodnu ravnopravnost prevazilaženje problema vezanog za prisutni rodni nesklad između broja zaposlenih žena i muškaraca u STEM zanimanjima rezultiralo povećanjem GDP-a od čak 820 milijardi u 2050. godini.
Deo projekta "Više žena u nauci i tehnologiji" će biti i izložba umetničkih fotografija "She is Mercedes–She is an Engineer" kao i aukcija ovih fotografija kojom će se prikupiti sredstva za aktivnosti koje će imati značajniji uticaj na okruženje i osvešćivanje društva o važnosti da u najbrže rastućoj oblasti – IKT-u, u kojoj se beleži porast od 27,5 odsto samo tokom prošle godine, bude što više žena.
Tokom Nedelje inovacija 2019, koja se u Beogradu održava od 20 do 24. maja, žene inovatori iz pomenutih oblasti će u saradnji sa "Mercedesom" biti predstavljene javnosti, a jednoj iz te branše će biti dodeljena i She is Mercedes nagrada.
Pogledaj vesti o: Mercedes Benz

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.