Impresioniran žiri: Nagrada za film “Ničije dete” u Palm Springsu

Izvor: Svet, 12.Jan.2015, 23:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Impresioniran žiri: Nagrada za film “Ničije dete” u Palm Springsu

Film “Ničije dete” Vuka Ršumovića dobio je nagradu “New Voices New Visions” na 26. međunarodnom festivalu u Palm Springsu, koji je održan od 2. do 12. januara.
Žiri je, kako je objavljeno na sajtu festivala, “impresioniran ovim ubedljivim i višeslojnim debijem reditelja i scenariste iz Srbije”.
Film “Selma” dobio je “Mercedes-Benz Audience” nagradu za najbolji igrani, a “Keep >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet << On Keepin” istu nagradu za najbolji dokumentarac.
Dodeljene su i “Cine Latino” nagrada za film “Flowers”, Nagrada Džon Šlesinger za “Walking Under Water” i “The HP Bridging The Borders” za film “Corn Island”.
“Levijatanu” je pripala Fipresci nagrada, a priznanje tog udruženja za glumu dobili su Haluk Bilginer (“Zimski san”) i An Dorval (“Mamica”).
Na festivalu je ukupno prikazano 196 filmova iz 65 zemalja. Među njima je bio i 51 nacionalni kandidat za Oskara (od 83 koliko ih je prijavljeno ove godine).
Selekcija “Novi glasovi/Novi pogledi” obuhvatila je deset filmova autora koji prvi put učestvuju na festivalu u Palm Springsu i koji nisu bili u američkim bioskopima.
U obrazloženju žirija se navodi da je “Ničije dete” bajka o “želji za ljubavlju i pripadanjem, ispričan iz perspektive divljeg dečaka koji prvi put upoznaje civilizaciju”.
“Duboko smo impresionirani ovim višeslojnim, zahtevnim debijem režisera i scenariste iz Srbije. Mladi glumac (izvanredno izvođenje Denisa Murića) prolazi kroz izvanrednu transformaciju u ovoj ličnoj, intimnoj priči smeštenoj u vreme istorijskih prekoreta. Pažljivo razmotreni a ipak neočekivani izbori i smela režija rezultiraju filmom koji je istovremeno savremen i univerzalan i žiri se unapred raduje novim radovima ovog uzbudljivog novog talenta”.
Izvor: Tanjug
Foto: PrintScreen

Nastavak na Svet...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.