Na prodaju Bondova Lotus Esprit podmornica

Izvor: B92, 30.Jun.2013, 15:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na prodaju Bondova Lotus Esprit podmornica

Vozilo zasnovano na čuvenom modelu Lotus Esprit, koje je korišćeno u podvodnim scenama u filmu "Špijun koji me je voleo" (The Spy Who Loved Me) iz 1977, biće ponuđeno na prodaju na jednoj aukciji u Londonu.

Posle Aston Martina DB5, kojeg je u filmovima o tajnom agentu 007 sredinom šezdesetih vozio Šon Koneri (Sean Connery), Lotus Esprit je verovatno drugi najprepoznatljiviji automobil koji se ikada >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pojavio u ovom filmskom serijalu.

Pripadnicima mlađih generacija, koji su u to vreme film premijerno gledali u bioskopu, ostala je u neizbrisivom sećanju scena kada ležerni Rodžer Mur (Roger Moore) pod kišom metaka uleće svojim specijalno prilagođenim Lotusom u more, nakon čega se automobil pretvara u pravu malu podmornicu i nastavlja da se kreće pod vodom:

Vozilo koje će se naći na aukcijskoj prodaji 8-9. septembra 2013, napravljeno je za potrebe snimanja filma u kompaniji Perry Oceanographic, u Floridi. Reč je o potpuno funkcionalnoj mini-podmornici koja ima oblik Lotusa Esprit, a u vreme kada je proizvedena vredela je oko 100.000 dolara (danas je to ekvivalent sumi od 500.000 dolara ili 385.000 evra).

Sudbina ovog vozila veoma je interesantna. Nakon završetka snimanja, ono je smešteno u jedno skladište na Long Ajlendu u saveznoj državi Njujork, gde se nalazilo sledećih desetak godina.

Pošto posle isteka zakupa skladišnog prostora vlasnik nije produžio ugovor o rentiranju, sadržaj zapečaćenog skladišta prodat je na aukciji. Novi vlasnici silno su se iznenadili kada su među stvarima koje su kupili "naslepo" zatekli i originalnu Lotus Esprit podmornicu.

Početna cena po kojoj će podmornica biti ponuđena na aukciji za sada nije poznata, ali s obzirom na veliko interesovanje Džejms Bond fanova za ovakva vozila, izvesno je da sadašnjeg vlasnika očekuje lepa zarada. Najpoznatiji Bondov automobil, Aston Martin DB5 koji je korišćen u filmovima "Goldfinger" (Goldfinger) i "Operacija grom" (Thunderball), prodat je 2010. na jednij aukciji za oko 3,4 miliona evra.

Pogledajte zanimljiv video o automobilima koji su se koristili u Džejms Bond filmovima.
Pogledaj vesti o: Lotus

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Na prodaju Bondova Lotus Esprit podmornica

Izvor: medio.rs, 30.Jun.2013

Vozilo zasnovano na čuvenom modelu Lotus Esprit, koje je korišćeno u podvodnim scenama u filmu "Špijun koji me je voleo" (The Spy Who Loved Me) iz 1977, biće ponuđeno na prodaju na jednoj aukciji u Londonu.

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.