Srbija ima najmanju zaduženost građana u Evropi

Izvor: TvojPortal.com, 31.Maj.2011, 14:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija ima najmanju zaduženost građana u Evropi

/bizlife.rs/ Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić izjavio je danas da Srbija ima najmanju zaduženost gradjana ne samo u regionu već i u Evropi.


Prema njegovim rečima ukupna dugovanja po stanovniku iznose 780 evra, od čega 700 evra za kredite, 26 evra za kreditne kartice, a za lizing ugovore 50 evra.
On je naveo da je to neznatno više od zaduženosti u decembru prošle godine koja je iznosila 750 evra, dok se u medjuvremnu dug povećao, >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << jer je i krus evra pao.
Dugalić je rekao da bankarski sistem u Srbiji beleži umereni rast ukupne bilansne sume kapitala i kredita, ali da je taj rast umeren zbog pada tražnje na domaćem i stranom tržištu, loših rezultata privrede, visoke inflacije i rasta kursa.
Zbog toga je NBS bila prinuđena na primenu restriktivnije monetarne politike što je imalo za posledicu rast kamatnih stopa, naveo je Dugalić na konferenciji Evropskog foruma institucija za osiguranje depozita, koja se održava u beogradskom hotelu "Hajat" .
Na tržištu Sribje nije bilo monetanih problema već je inflacija dostigla 10 procenata, rekao je Dugalić i naveo da je to je najveća inflacija u Evropi i da je bilo pokušaja da se anulira.

ekonomijaSrbijakreditiEvropalizingkreditne karticenajmanja zaduzenost

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.