Raste odobravanje stambenih kredita u Srbiji

Izvor: Studio B, 11.Okt.2010, 15:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Raste odobravanje stambenih kredita u Srbiji

U Srbiji je u prvih devet meseci ove godine kod Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita osigurano 7.500 pozajmica, ukupne vrednosti 270 miliona evra

U Srbiji je u prvih devet meseci ove godine kod Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita osigurano 7.500 pozajmica, ukupne vrednosti 270 miliona evra, izjavila je danas direktorka te institucije Danijela Popadić.

Ona je na forumu o kreditiranju građana i prvirede za kupovinu i >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << lizing nekretnina kazala da je broj osiguranih stambenih kredita od januara do septembra ove godine za 2.600 veći nego u istom periodu prošle godine, dok je iznos pozajmica povećan za 69 odsto.

Popadićeva je kazala da se u 2011. godini očekuje nastavak rasta odobravanja stambenih kredita i to za 25 odsto.

Kako je istakla, od oko 56.000 stambenih kredita osiguranih u Nacionalnoj krporaciji, do sada su ugovori raskinuti za 104 pozajmice, odnosno kod 0,002 odsto kredita.

Popadićeva je ocenila i da se ne može očekivati dalji pad kamata na stambene kredite u Srbiji, navodeći da su najniže kamate bile u 2008. godini, kada su je bio ododbravan veliki broj kredita vezanih za švajcarski franak.

Viceguvernerka Narodne banke Srbije Mira Erić-Jović kazala je da su, prema poslednjim podacima, kamate na stabene kredite u Srbiji između 5,9 i 12 odsto godišnje, odnosno da je prosečna kamata 8,58 odsto.

Ona je navela i da su više od 50 procenata kredita odobrenih stanovništvu u Srbiji pozajmice za kupovinu stana.

Mira Erić-Jović je navela i da se NBS zalaže za donošenje posebnog zakona ili izmene Zakona o finansijskom lizingu uz uvođenje posebnih prudencijalnih uslova kojim bi se omogućio lizing nepokretnosti u Srbiji.

Predstavnica Asocijacije lizing kompanija Srbije i Rajfajzen lizinga (Raiffeisen) Ana Ružih ocenila je da bi se omogućavanje lizinga neprokretnosti na srpskom tržištu povećala konkurencija i smanjile kamate.

Ružićeva je istakla da je nije moguće odobravati lizing nepokretnosti na osnovu Zakona o obligacionim odnosima naročito zbog nejasnoća oko plaćanja poreza na dodatu vrednost.

Direktor za marketing i odnose sa javnošću i klijentima Delta Đenerali osiguranja (Generali) Ratko Živković ocenio je da je veoma važno obezbebediti otplatu pozajmice u slučaju da korisnik kredita iznenada premine.

Živković je naveo da takvo kreditno osiguranje za pozajmicu od 30.000 evra košta oko osam evra mesečno.
Pogledaj vesti o: Nekretnine

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U SRBIJI ODOBRENO OKO 70.000 STAMBENIH KREDITA

Izvor: Kurir, 11.Okt.2010

BEOGRAD - U Srbiji je fizičkim i pravnim licima u poslednjih pet godina odobreno oko 70.000 stambenih kredita, ali je potrebno doneti izmene Zakona o finansijskom lizingu koji bi pospešio stambenu izgradnju i snizio kamate i cene nekretnina u zemlji, ocenjeno je na konferenciji posvećenoj kreditiranju...

Nastavak na Kurir...

Isti broj turista kao i lani

Izvor: Capital.ba, 12.Okt.2010, 10:12

TREBINJE, Od januara do početka oktobra ove godine na području opštine Trebinje evidentirano je oko 19 000 turističkih noćenja, što je na istom nivou kao i prošle godine, a uz realizaciju novih  atraktivnih projekata u sljedećoj sezoni očekuje se još veći broj turista - rekla je Tatjana Bulajić,...

Nastavak na Capital.ba...

Akva park privukao pola miliona turista

Izvor: Capital.ba, 12.Okt.2010

JAGODINA, Za godinu dana, od 1. oktobra prošle do 1. oktobra ove godine, Jagodinu je posjetilo 500.000 turista, izjavila danas direktorka Turističke organizacije Jagodine Milena Anđelković. Prestavljajući novinarima Zlatni pehar Sajma turizma lova i ribolova, održanog nedavno u Novom Sadu, koga...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.