U SRBIJI ODOBRENO OKO 70.000 STAMBENIH KREDITA

Izvor: Kurir, 11.Okt.2010, 14:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U SRBIJI ODOBRENO OKO 70.000 STAMBENIH KREDITA

BEOGRAD - U Srbiji je fizičkim i pravnim licima u poslednjih pet godina odobreno oko 70.000 stambenih kredita, ali je potrebno doneti izmene Zakona o finansijskom lizingu koji bi pospešio stambenu izgradnju i snizio kamate i cene nekretnina u zemlji, ocenjeno je na konferenciji posvećenoj kreditiranju građana i privrede za kupovinu i lizing nekretnina.

Viceguverner Narodne banke Srbije Mira Erić - Jović rekla je >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << da centralna banka podržava donošenje novog zakona o lizingu jer rešenje koje se sada primenjuje za kupovinu stanova, a to je Zakon o obligacionim odnosima, nije odgovarajući u tom poslu.

I pored finansijske krize, u Srbiji je u 2009. bilo neznatnog rasta odobrenih stambenih kredita koji se ubrzao u prvoj polovini 2010. godine, ali kod većine ili 45 odsto svih kredita u švajcarskim francima, koji stalno poskupljuje otplatu zbog rasta švajcarske valute, prosečne kamate na stambene kredite u stranoj valuti kretale su se od 2,9 do 10,25 odsto godišnje, navela je ona.

Kada je reč o "kupovini" stanova na lizing osnovni problem je što korisnik može postati vlasnik nepokretnosti tek po isteku ugovora, a posebnu teškoću predstavlja to što se moraju razdvojiti finansijski i operativni lizing.

Viceguverner NBS smatra da u novom zakonskom rešenju treba uneti klauzulu u kojoj davalac te finansijske usluge mora imati početni kapital od najmanje 100.000 evra, a u slučaju njegovog stečaja, u stečajnu masu treba uračunati i vrednost nekretnine pod lizingom.

Posebno nepovoljno rešenje u sadašnjoj zakonskoj regulativi je što korisnik lizinga mora da plaća PDV na početku sklapanja ugovora i na kraju, kad otplati nekretninu.

Direktorka Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita (NKOSK) Danijela Popadić navela je da su se pre pet godina bankarske kamate na stambene kredite bile od pet do 14 odsto, a uslovi za odobravanje zajmova su bili nestandardizovani.

U proteklih pet godina NKOSK je odobrila više od dve milijarde evra stambenih kredita i oko 56.000 stambenih zajmova, pri čemu je u 2009. godini odobrila oko 7.900 zajmova u vrednosti od 960 miliona evra, a u prvih 10 meseci ove godine oko 7.500 stambenih zajmova.

Takođe ove godine, starosna granica za odobravanje stambenih kredita je pomerena sa 65 na 70 godina, a dozvoljeno je i kašnjenje u otplati od najpre tri, a zatim i pet meseci.

Od pomenutih 56.000 stambenih zajmova, u samo 104 slučaja NKOSK je morao da raskine ugovore zato što klijenti nisu bili u mogućnosti da ih otplaćuju, navela je Popadićeva.
Pogledaj vesti o: Nekretnine

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.