Renault povećava udeo u AvtoVAZu?

Izvor: B92, 04.Jul.2011, 12:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Renault povećava udeo u AvtoVAZu?

Partnerske kompanije Renault i Nissan pregovaraju o kupovini još akcija u ruskoj kompaniji AvtoVAZ, kako bi postali njeni većinski vlasnici.

Francuski Renault najverovatnije će povećati na 35 procenata vlasnički udeo u AvtoVAZu, dok bi japanska partnerska kompanija Nissan mogla da dobije 15 odsto akcija, izjavio je izvršni direktor >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << alijanse Renault-Nissan Karlos Gon. On očekuje da bi čitava transakcija mogla da se obavi do kraja 2011. godine.

Sada Renault poseduje 25 plus jednu akciju u AvtoVAZu koji proizvodi poznate automobile Lada.

Vlada u Moskvi podržala je evropsko-japansku alijansu da obezbedi kontrolni paket akcija u AvtoVAZu, najvećem ruskom proizvođaaču kola čiji se udeo u prodaji na domaćem tržištu kreće oko 24 odsto.

Računajući po sadašnjoj tržišnoj vrednosti AvtoVAZa, dodatna kupovina 10 odsto akcija u aranžmanu Renaulta i 15 procenata deonica koje namerava da preuzme Nissan, vredi oko 415 miliona evra.

Renault i Nissan pregovaraju o kupovini akcija AvtoVAZa sa ruskim kompanijama "Raša tehnolodžiz" i "Trojka dajalog", koje u velikom proizvođaču automobila imaju po 25 odsto deonica.

U partnerstvu sa AvtoVAZom, Renault-Nissan alijansa želi da poveća udeo tri brenda u vlasništvu AvtoVAZa na preko 40 odsto.

Prema tom scenariju, Renault želi da postane "dominantan partner" u ruskoj auto-kompaniji i pregovori o kupovini se nastavljaju "iza zatvorenih vrata".

U Avtovazu se naveliko krade

Rusija: Lada 2107 i dalje popularna
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

05.07.2011 ::: Renault-Nissan povećava kontrolu u AvtoVAZ-u

Izvor: AutoMagazin, 05.Jul.2011, 11:08

Francusko-japanska alijansa Renault-Nissan, ima za cilj da poveća kontrolu nad najvećim ruskim proizvođačem automobila. Renault trenutno u kompaniji OAO AvtoVAZ, ima četvrtinu vlasničkog udela, a najnovije informacije govore da će Renault povećati udeo na 35 %, a Nissan će biti vlasnik 15 %...

Nastavak na AutoMagazin...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.