Kina podržava stabilan evro

Izvor: RTS, 03.Okt.2010, 16:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kina podržava stabilan evro

Na početku evropske turneje kineski premijer Ven Đabao, poručio je u Atini da Peking podržava stabilan kurs evra. Za globalni oporavak neophodna saradnja svih ekonomskih partnera na svetskom tržištu, istakao prvi čovek kineske vlade.

Kina podržava stabilan evro i neće smanjiti količinu evropskih državnih obveznica u svom posedu, izjavio je kineski premijer Ven Đabao u Atini na početku velike evropske turneje. "Jasno sam istakao da podržavamo stabilan evro", >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << rekao je Ven u govoru u grčkom parlamentu.

Izjave prvog čoveka kineske vlade dolaze samo nekoliko dana posle pokušaja Pekinga da oslobodi nacionalnu valutu od veze sa američkim dolarom, što bi uzrokovalo jačanje juana.

Zbog toga je Vašington odobrio Kongresu da preduzme žestoke mere protiv Kine, kao odgovor na "manipulacije".

Kineski premijer je na prvoj stanici svoje evropske turneje, koja će obuhvatiti i Nemačku, Italiju i Tursku, kao i samit EU-Kina u Briselu 6. oktobra, izjavio da Peking "neće smanjiti količinu evropskih obveznica u inostranom portfoliju".

Ven je juče ponudio da Kina kupi grčke vladine obveznice, kada dugom opterećena Atina počne ponovo da ih izdaje, a danas je rekao da mu je drago što Grčka počinje da izlazi iz dužničke krize.

Kina je ranije saopštila da ima nameru da diversifikuje rezerve u stranoj valuti i već je kupila vladine obveznice Španije.

Ven i njegov domaćin, grčki premijer Jorgos Papandreu su, u zajedničkoj izjavi, ocenili da države sveta treba da koordiniraju ekonomske politike kako bi učvrstio globalni oporavak.

"Globalni ekonomski oporavak je put sa mnogo krivina, a izlazak sa njega zahteva zajedničke napore", rekao je Ven.

Tokom posete Grčkoj, kineski zvaničnik nije direktno pominjao nacionalnu valutu, juan, napominje agencija Rojters, ali je juče rekao da je Kina voljna da sarađuje sa Evropskom unijom na reformi međunarodnog finansijskog sistema.

Pojedine države, predvođene SAD, optužuju Kinu da namerno drži juan potcenjenim, kako bi pomogla svojim izvoznicima, čime stvara veliki debalans u spoljnoj trgovini u svoju korist.

Ven je pozvao EU da prizna Kinu kao tržišnu ekonomiju, čime bi ta zemlja bila manje ranjiva na anti-dampinške tužbe prema pravilima Svetske trgovinske organizacije.

Kineski premijer se, zauzvrat, obavezao da će Kina unaprediti zaštitu autorskih prava, odnosno smanjiti pirateriju, poboljšati uslove za investiranje, proširiti trgovinu sa Unijom i povećati tehnološku saradnju.
Pogledaj vesti o: Kurs evra

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.