Izvor: Luftika.rs, 03.Avg.2023, 18:05

U paketu za prvu pomoć pronašao ubruse, WC papir i praznu kesicu kikirikija (FOTO)

Komplet prve pomoći za kola kupujemo jer je obavezan, a držimo palčeve da nam neće nikada zatrebati.
Jedan vozač je, umesto gaze, u prvoj pomoći pronašao toalet papir, kesicu od kikirikija, ubruse. I to se sve nalazilo u, na prvi pogled, originalnom pakovanju.
Kako prepoznati falsifikat?
Umesto sterilnih zavoja, gaze, kompresa – ubrusi, papir, prazna kesica kikirikija. I nije to prvi put. U poslednjih desetak godina nekoliko puta su se na tržištu pojavljivali lažni kompleti >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << za prvu pomoć. Pre par godina, 2019. je jedan od vodećih proizvođača čak podneo krivičnu prijavu protiv N. N. lica zbog zloupotrebe imena i brenda.
Paket za prvu pomoć ne možemo otvarati prilikom kupovine kako bismo proverili da li je pravi, ali zato treba voditi računa o tome gde kupujemo.
– Nikako na pijacama ili putem interneta jer su cene znatno niže, zbog toga ljudi kupuju na taj način. Međutim, možemo doći u situaciju da imamo komplet prve pomoći koji nije u skladu sa zakonom propisanim standardom to je standard SRPSZ.B2.001. Znači da kupujemo na proverenim mestima gde ćemo dobiti fiskalni račun i gde tržišna inspekcija može da proverava ispravnost i legalnost ove dodatne opreme – rekao je Mirko Koković iz Agencije za bezbednost saobraćaja.
Stručnjaci kažu, kompleti za prvu pomoć, po zakonu, imaju status medicinskog sredstva.
– Nadležni moraju da reaguju, pre svega Tužilaštvo, jer se radi o jednoj ozbiljnoj kriminalnoj delatnosti odnosno delatnosti koja u sebi sadrži čitav niz krivičnih dela. Takođe, trebalo bi poreduzeti određene mere da se spreči prodaja kompleta prve pomoći na pijacama i otvorenim tržnim centrima pa čak i preko internet oglasa zbog toga što se radi o medicinskom sredstvu – kaže Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.
КРИМИНАЛ!!! Другар је вечерас кренуо да указује прву помоћ повређеном бициклисти, и у комплету прве помоћи затекао ВЦ папир, убрус, фолију за паковање кикирикија… Следи кривична пријава и захтев за повлачење са тржишта! pic.twitter.com/3xXAgex0q2
— Дамир Окановић (@DamirOkanovic) July 28, 2023

Komplet prve pomoći za motore treba da ima 12 delova, a za vozila B kategorije 18.
– Sastavni deo prve pomoći je i uputsvo za pružanje prve pomoći urađeno od strane Crvenog krsta Srbije i imamo sadržaj kompletan prve pomoći za vozilo tipa B koji ima 18 elemenata. Jedan od tih 18 elemenata jeste sadržaj kompleta, upravo ovaj papir koji vidite gde piše na njemu šta se sve nalazi u prvoj pomoći – ističe Koković.
Na torbici su i dva datuma, kada je komplet proizveden i do kada važi, ali vozači to uglavnom ne proveravaju. Na sreću, većina nema ni potrebe da koristi taj paket. Ipak, na tehničkom pregledu vas mogu vratiti, a saobraćajna policija će vam sigurno napisati kaznu od 5.000 dinara ako vide da je prvoj pomoći istekao rok.
Izvor: RTS
Prevaranti u Srbiji imaju nov masan trik, ne kupujte i ne potpisujte ništa od kućnih prodavaca

Pogledaj vesti o: Komplet prve pomoći

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.