Kia i Mercedes došli do sličnog rešenja – koje vam se više sviđa? FOTO

Izvor: B92, 17.Mar.2019, 14:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kia i Mercedes došli do sličnog rešenja – koje vam se više sviđa? FOTO

U roku od pola godine automobilsko tržište postalo je bogatije za dva nova modela koji se prilično razlikuju po ceni i ciljnoj grupi kupaca, ali ih povezuje sličan dizajn spoljašnjosti.

Možda i nema smisla porediti jedno vozilo iz premijum segmenta, sa "običnim" automobilom znatno niže cene, ali sličnost novih generacija modela Kia Proceed i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Mercedes CLA Shooting Brake nametnula se sama kao tema.

Najpre je Kia u septembru 2018. predstavila novi Proceed koji je od prethodnika preuzeo samo oznaku, ali ima potpuno drugačiji oblik.

Umesto nekadašnjeg kupea, Proceed je sada dobio još jedan par vrata i takozvanu "Shooting Brake" karoseriju, koja se najčešće opisuje kao sportski karavan ili kupe-karavan.

Kada je šest meseci kasnije, početkom marta, na ženevskom auto-salonu debitovao Mercedes CLA Shooting Brake druge generacije, mnogi ljubitelji automobila primetili su sličnost u dizajnu sa modelom Proceed.

To ne treba da čudi, s obzirom da dizajneri i inženjeri na sličan projektni zadatak često daju i sličan odgovor, pogotovo kada se uzmu u obzir stilska rešenja koja su u trendu u auto-industriji.

Iako je Kia korejski proizvođač, ova kompanija svoje nove modele (od kojih očekuje dobru prodaju na evropskom tržištu) sve češće oblikuje u svom dizajnerskom centru u Frankfurtu.

Zato se sa pravom može reći da su i Kia Proceed i Mercedes CLA Shooting Brake aktuelni produkt evropske dizajnerske škole.

I mada je Mercedes premijum proizvođač, a Kia marka za "šire narodne mase", oba automobila su sličnih spoljnih dimenzija.

CLA Shooting Brake je nešto duži i širi, a ima i veće međuosovinsko rastojanje, pa je za nijansu komforniji kada je reč korisnom prostoru u putničkoj kabini.

Sa druge strane, novi Proceed ima veći prtljažnik od Mercedesovog modela (594 prema 505 litara), pa je u tom smislu praktičniji za duža putovanje kada je potrebno spakovati što više stvari u gepek.

Ako izuzmemo razlike u ceni i reputaciji, koju sa sobom nose automobili ovih brendova, koji od ova dva modela se vama više dopada i zašto?

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.