Kraj jedne ere: Jaguar na struju (FOTO)

Izvor: Mondo, 15.Nov.2016, 18:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kraj jedne ere: "Jaguar" na struju (FOTO)

Jaguar je predstavio svoj prvi potpuno električni model koji će moći da razvije brzinu od preko 320 kilometara na čas.

Foto: AP Photo/ Neilson Barnard

Jaguarov model I-Pace, koji je predstavljen sinoć u Los Anđelesu, trebalo bi da počne da se prodaje 2018. godine, preneo je Blumberg.

Kompanija se nada da će ovim modelom moći da zauzme udeo u svetskom tržištu električnih automobila na kojem je prošle godine prodato pola miliona vozila. >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo <<

Koncept I-Pace, snage 394 konjske snage, moći će da razvije brzinu od 100 kilometara na sat za manje od četiri sekunde, a uz potpuno napunjene baterije će moći da pređe oko 350 kilometara.

Jaguar navodi da će ovaj automobil biti opremljen i punjačem koji će moći u kućnim uslovima da napuni 80 odsto baterija za 90 minuta, a potpuno za oko dva sata.

Sve karakteristike predstavljenog koncepta kupci mogu da očekuju za dve godine. Očekivana cena nije navedena, ali se pretpostavlja da će biti u rangu drugih luksuznih električnih modela, kao što su Teslin Model X, koji košta 88.800 dolara, Poršeov Cayenne Hybrid od 78.700 ili BMW X5 xDrive40w koji je 62.100 dolara.

Pogledajte galeriju:

Električni modeli da budu bučniji

Američka uprava za bezbednost u saobraćaju zatražila je da električni automobili pri malim brzinama budu bučniji kako bi ih čuli pešaci.

Nacionalna uprava za bezbednost drumskog saobraća (NHTSA) navela je da su električni automobili veoma tihi i da je takvo pravilo potrebno kako bi se pomoglo slepim pešacima ili ljudima s oštećenim vidom da primete vozila, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

Bezbednosno pravilo o bučnijim električnim vozilima bi moglo da spreči i do 2.400 povreda u godini, saopštila je američka uprava za bezbednost u saobraćaju.

Novo pravilo se odnosi na vozila koja se kreću brzinom manjom od 30 kilometara na sat.

NHTSA je navela da je su pri većim brzinama vozila bučnija pa ih pešaci čuju.

Proizvođači električnih vozila imaju rok do 1. septembra 2019. da uvedu izmene kako bi se nova vozila opremila sistemima za stvaranje zvučnih signala.

U Evropi proizvođači automobila imaju rok do 1. jula 2019. da sve nove modele hibridnih i električnih vozila opreme akustičnim sistemom za upozorenje, dok je za postojeći modele određen naknadni rok za još dve godine.


Pogledaj vesti o: Jaguar

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.