Auto-gigant: A lepo smo upozorili...

Izvor: B92, 10.Sep.2017, 15:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Auto-gigant: A lepo smo upozorili...

Najveći britanski proizvođač automobila "Jaguar Land Rover" počinje da oseća prve posledice Bregzita.

Kako ističe njegov čelnik, radnici iz Evropske unije traže bolje uslove u ugovorima, dok su međunarodni dobavljači manje skloni dugoročnom angažmanu na Ostrvu.

Uspešna britanska industrija automobila upozorila je pre prošlogodišnjeg >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << referenduma o članstvu Britanije u Evopskoj uniji da bi gubitak slobodnog i neograničenog pristupa evropskom tržištu mogao narušiti njene lance snabdijevanje i zakočiti njen uzlet. Izvršni direktor "Jaguar Land Rovera" (JLR) Ralf Spet kaže da su se neke od tih bojazni obistinile.

"Ulaganja u Britaniji uključuju dužu proceduru ili su smanjena pa je broj dobavljača koje uspevamo da uverimo da dođu u Britaniju danas zapravo više manje ograničen", navodi Spet. Paralelno je i potraga za radnicima postala složenija.

"Ljudi koji dolaze u Britaniju žele posebne uslove jer ne znaju hoće li morati da odu. Zato očekuju posebne ugovore... Na kraju, traže ugovor na duži rok i bolje uslove samo da bi ih nagovorili (da dođu)", pojašnjava Spet. Poput ostalih britanskih proizvođača automobila, i JLR se suočava s carinama do 10% ako Britanija ne obezbijedi dobre uslove pristupa na evropsko tržište nakon Bregzita, što bi ugrozilo održivost proizvodnje u zemlji. Spet ipak veruje da će prevladati zdravi razum i da će Britanija i Evropska unija postići razuman sporazum o razlazu jer političari u na kraju odgovaraju "svojim izbornim jedinicama, svojoj regiji, svome narodu".

"Verujem u tu vrstu zdravog razuma... da se nećemo vratiti u mračni srednji vek u kojem su svi bili protiv svih", ističe čelnik automobilskog diva.

Kompanija je u četvrtak objavila planove prema kojima bi od 2020. godine kupcima trebalo da nude električne i hibridne opcije svih novih vozila. Britanska automobilska industrija tako pokušava da konkurišei kompanijama poput "Tesle" i pronađe rešenje za nove zabrane i namete koji stupaju na snagu u nekoliko zemalja. Spet takođe najavljuje da će "Jaguar Land Rover" na matičnom tržištu graditi ekološki prihvatljivije automobile, iako nije želeo da kaže kada, s obzirom na potrebnu bolju infrastrukturu i podršku Vlade. "

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.