Počelo je – špalir od medovače, taksista za lokalce i balkanska ofanziva

Izvor: Novine novosadske, 13.Jul.2012, 15:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počelo je – špalir od medovače, taksista za lokalce i balkanska ofanziva

Ok, Duran Duran je sinoć bio odličan, fanovi su vrištali u ekstazi, Gosip je zadovoljio ukuse onih čijem uhu prijaju i  dosta o muzičkom delu Exita – koga zanima kakav je bio nastup, ili je bio na tvrđavi ili je već čuo, a na kraju krajeva, festival ne čine hedlajneri, rajder liste i koncerti, već nešto drugo…
Recimo, ludnica na tvrđavi postala je nezamisliva bez nasmejanih i oskudno obučenih prodavačica medovače koje su ove godine na keju bile frekventije nego saobraćajke >> Pročitaj celu vest na sajtu Novine novosadske << na Ibarskoj magistrali – svakih trideset metara, po dve. Patrola Novina novosadskih uverila se na licu mesta da su “grabljivice od meda” raspoređene u koncentričnim krugovima, a što si bliže samom ulazu na Egzit, to je teže ne latiti se za novčanik i trampiti dve Tesle za jednu ampulu. Kratke suknjice, zavodljiv pogled, trep-trep, kez od uveta do uveta, pa ti gledaj da odoliš i kartu čekiraš sa kojim dinarom u džepu. Na kraju krajeva, šovinizam jeste osnova svakog uspešnog marketinga.

Gradski kicoši koji su put “đave” krenuli u rezervnim patikama kako ne bi završili izgaženi u masi, ove godine nisu imali potrebe za takvih merama predostrožnosti – uobičajena gužva bila je prisutna samo na Mejnu i to tokom nastupa zvezd večeri, dok rupe na pojedinim stejdževima ne bi popunili ni Bulajevići statisti iz “Bitke na Neretvi”. Nakon što je Duran Duran odsvirao svoje, organizatori su mogli komotno da “zaključaju kapije i ugase svetlo” do narednog dana i narednih hedlajnera.


 
Kad smo već kod gaženja po patikama, moramo primetiti i da se juče mnogo češće moglo čuti “izvini” nego “sorry”, pa je ovogodišnji Egzit, ako ništa drugo, posle dugo vremena ipak bio “država”, a ne “state”. Hoće li se balkanska ofanziva nastaviti i u narednim danima, ili će izgoreli Englezi početi da iskaču iz frižidera (po dobrom starom običaju) ostaje da se vidi.

Istina, opaska o odnosu domaći-stranci nije bila naročito bitna posetiocima, ali su o toj srazmeri opaku računicu vodili taksisti, još jedan segment koji čini srž Egzita. Jer, ima li šta novosadskije i festivalskije nego, sve uz ljubazan smešak i “laku žvaku” namatiti stranca u kola, a onda za vožnju od 100 ili 200 dinara tražiti deset puta više i pravdati prevaru time da su “oni došli ovde da ostave hiljade na drogu, alkohol i prostitutke, pa nije u redu da plaćaju kao običan svet”. E, sada, kakvu je prođu imao običan svet, to je već neka druga priča, a kad smo već krenuli, zašto je preskočiti…

Svaki drugi taksista objasniće vam, čim shvati da u komunikaciji sa vama nema potrebe da se poteže par fraza engleskog koje je teškom mukom zapamtio ili na ruku zapisao, da čeka sestru, tetku, devojku, ujaka iz bolnice… Složićete se, potpuno uobičajena scena – ima li šta prirodnije nego da su vozači u strašnoj žurbi u četiri ujutru na festivalu, dok mirno načinju drugu paklu za to veče i “otvaraju” još jednu trač sesiju sa prvim do sebe, potajno žaleći što nisu poneli špil karata da remijem prekrate vreme do lova na”imućne” strance.  Na pitanja nervoznih  Novosađana “koga planiraju da voze ostatak godine” i “veruju li zaista da će im naivni stranci za dva pređena kilometra lepiti stotke na čelo”, vozači samo nezainteresovano odmahuju glavom.
Ipak, Milan C. iz jednog novosadskog udruženja, ima malkice drugačiji stav od većine kolega – što se Milana tiče, bolje deset vožnji od evro, nego jedna od deset (ali na kvarno) i ne, taksimetar nije tu samo radi ukrasa. Kaže, iz revolta, večeras vozi samo “naše ljude”, a na “excuse me” reaguje prstom upirenim ka halapljivoj konkurenciji.

-Gramzivost mora imati granice. Kako, bre, mogu da odbijem nekoga ko je dva, tri meseca odvajao od usta da bi kupio kartu i gore popio jedno pivo i kako mu mogu naplatiti duplo? Ništa, Englezi, Holanđani, neće Mile propasti, ali će zato mirno spavati – rečenica je kojom je ovaj dobroćudni taksista potpuno kupio reportere Novina novosadskih.
Takve rečenice imaju dvojaku vrednost: jer, koliko kupuju ljude, toliko i “prodaju” festival.. Ako  nekome od organizatora zasmetaju praznine koje su tvrđavom dominirale prvog dana, možda bi se mogli konsultovati sa Milanom. On ima rešenje, sigurni smo.
Tomislav Lovreković

Nastavak na Novine novosadske...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Novine novosadske. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Novine novosadske. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.