Obilaznica čeka autoput

Izvor: Politika, 05.Avg.2011, 23:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obilaznica čeka autoput

Tranzitni saobraćaj odvija se kroz gradska naselja u Kraljevu pa je to čest uzrok nesreća, a izgradnja obilaznice već deceniju je samo u planovima

Kraljevo – Pre dva dana u kraljevačkoj ulici Dimitrija Tucovića nastradao je osamnaestogodišnji L. V. Mladić je biciklom krenuo na trening, bavio se američkim fudbalom, bio je član ekipe „Kraljevske krune“. U momentu kobnog pada pored njega je prolazio teški kamion „ >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << volvo“.

Prolaz ovom ulicom teških kamiona koji sa Ibarske magistrale skreću prema Kragujevcu je jedan od razloga čestih udesa na ovoj saobraćajnici. Rešenje se zna, neophodna je izgradnja obilaznice oko grada, to je odavno uneto u razne urbanističke planove, ali realizacija je na „dugom štapu“ i, po svemu sudeći, neće je biti u dogledno vreme.

– Najveća šansa za obilaznicu oko Kraljeva je izgradnja dela autoputa Pojate–Kraljevo–Preljina. Projektnu dokumentaciju radi Institut za puteve a naručilac su „Putevi Srbije“. Ova deonica budućeg autoputa u dužini od 19 kilometara bila bi, na neki način, i obilaznica oko Kraljeva. Reč je, dakle, o državnoj investiciji, i tu Kraljevo nema mnogo uticaja, pogotovo zato što je „plitka“ gradska kasa za realizaciju takvog projekta makar da je samo reč o 19 kilometara – kaže Aleksandra Sretović, direktor kraljevačke Direkcije za urbanizam i planiranje.

Da je najveća šansa da Kraljevo dobije obilaznicu izgradnja pomenutog autoputa potvrđuje i Milomir Šljivić, predsednik gradske skupštine Kraljeva.

– Doduše, Detaljnim urbanističkim planom predviđena je izgradnja prave obilaznice oko Kraljeva. Međutim, to ovaj grad, skromnih budžetskih prihoda, u skorije vreme ne može sagraditi. Zato je najizglednija prilika budući autoput i mi zbog toga lobiramo kod nadležnih državnih organa da gradnja počne odavde. No, nemamo baš pristanak svih političkih opcija, a ubeđen sam da bi gradnja tog autoputa bila započeta da je uspela prodaja „Telekoma“. Ovako moramo sačekati bolje dane – kaže Šljivić.

Tako će još podugo biti gužve duž gradske ulici Dimitrija Tucovića pa je i opasnost za male učesnike u saobraćaju povećana. Uz prolazak teških kamiona, mnogo je tu, kao i u drugim kraljevačkim ulicama, putničkih vozila. Jer, pored nedostatka obilaznice, grad se ni u drugim delovima odavno nije „širio“ a samo je sa 25.000 raseljenih lica sa Kosova stiglo i oko sedam hiljada motornih vozila.

M. Dugalić

objavljeno: 06.08.2011
Pogledaj vesti o: Ibarska magistrala,   Kragujevac

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.