Ibarska magistrala
Ibarska magistrala

Državni put IB reda 22 ili nazvan Ibarska magistrala, jeste državni put prvog B reda u Zapadnoj Srbiji.
On polazi od Beograda i pruža se kroz nekoliko upravnih okruga zapadne Srbije, kolubarski, moravički i raški, prolazeći kroz opštine Ljig, Gornji Milanovac, Čačak, Kraljevo, Novi Pazar i druge.

Na južnom delu ide paralelno uz reku Ibar, po kojoj je dobio ime. Završava se na graničnom prelazu Mehov Krš sa Crnom Gorom. Put dalje vodi ka Rožajama u Crnoj Gori, a postoji i isključenje ka Kosovskoj Mitrovici u autonomnoj pokrajini.
Ukupne dužine je 298 kilometara, sa preko 18.000 vozila dnevno, jedan je od najprometnijih pravaca putnih u državi. Na deonici Beograd - Čačak ide trasom evropskog puta E763, a na deonici Čačak - Kraljevo evropskim putem E761. Republika Srbija spada u države sa dobro razvijenom mrežom puteva, ukupne dužine 40.845 kilometara.

Pretpostavlja se da oko 40 posto ukupne dužine puteva pripada deonicama iznad 600 metara, a najviši putevi su na Kopaoniku i Goliji sa oko 1.700 metara. Putnu mrežu Srbije čine: Javni putevi, Državni putevi prvog reda, a reda od 669 kilometara, b reda od 4.109 kilometara, zatim Državni putevi drugog reda, a reda 7.057 kilometara, b reda od 3.183 kilometara. Opštinski putevi su dugi 23.780 kilometara. A tu su još i ulice i nekategorisani putevi. Značajan deo puteva imaju zastarele deonice, gde su kolovozi od tucanika ili zemljani.

Ibarska magistrala će u narednih nekoliko godina otići u istoriju realizacijom dugoročnog azerbejdžanskog kredita za finansiranje gradnje putne infrastrukture, i da su se stekli uslovi da se radovi na toj za Srbiju vitalno važnoj saobraćajnici maksimalno ubrzaju. Izgradnja tog autoputa predstavlja ogromnu razvojnu šansu za domaću privredu.
Taj veliki posao će obezbediti ravnomerni razvoj Republike na celoj teritoriji i pružiće priliku da se zaustavi dalji demografski pad kroz unapređenje uslova za život i rad svih građana Srbije. U najskorije vreme se očekuje posao i nastavak za više stotina radnika koji su angažovani na izgradnji deonice ovog autoputa, Ibarska magistrala predstavlja jedan od najopterećenijih saobraćajnih pravaca na kome se godišnje desi najveći broj nesreća.

Realizacijom ovog projekta Ibarska magistrala u svom negativnom kontekstu odlazi u istoriju, a jugozapadna i zapadna Srbija postaju deo mreže evropskih koridora kroz Srbiju, Azerbejdžan će prema sporazumu o zajmu Srbiji odobriti kredit od 308 miliona evra, na otplatu u rate na više godina, uz poček i kamatu. Zajam će omogućiti da se otpočnu radovi na deonici autoputa E763 u Srbiji, od Ljiga do Požege u dužini od 40 kilometara, koji je sastavni deo koridora 11 i trebalo bi da poveže Beograd sa južnim Jadranom.
Ibarska magistrala zameniće se pravim autoputem, građena je u periodu od 1960. do 1965. godine sa ciljem da bude najkraća veza za automobilski saobraćaj između Srbije i Crne Gore i centralne Srbije i Kosova i Metohije. Oba kraka tog magistralnog puta koji se protežu prema granici sa Crnom Gorom i ka Kosovu i Metohiji, duga su 542 kilometra i na tom putnom pravcu je skocentrisana približno polovina stanovnika Srbije.

Kompletna rekonstrukcija Ibarske magistrale do sada nikad nije obavljena, usled nedostatka novca i drugih razloga, a stručnjaci su odavno procenili da je pravo rešenje samo izgradnja savremenog autoputa na kome se i radi. Dužina puta 298 kilometara kroz Gornji Milanovac prolazi put prvog reda, Ibarska magistrala koji ga na severu povezuje sa Beogradom od 122 km, na jugu sa Čačkom od 22 km, Užicem od 80 km, Zlatiborom od 107 km, crnogorskim primorjem ili Petrovac na moru od 410 km, i Skopljem od 314 km.

Od Kraljeva Ibarska magistrala ima pogodnu vezu sa poznatim banjama kao Mataruška banja, Vrnjačka banja, Ribarska banja, planinskim i skijaškim centrima Goč, Kopaonik, i Jastrebac, i kulturno istorijskim spomenicima Studenica, Žiča, Ljubostinja i Lazarica, kao i gradskim naseljima Trstenikom i Kruševcem, koji ima vezu sa autoputem Beograd-Niš-Skoplje-Đevđelija-Solun.
Na istoku grad i opština su povezani transvezalom asfaltnog puta sa Gružom i Kragujevcom i na zapadu preko Pranjana sa Požegom. Veza prema zapadu postoji i sa Divčibarama, Rajcem, i Valjevom.
Gornji Milanovac je povezan sa svim putevima i naseljima koji gravitiraju unutar opštine. Gornji Milanovac je preko Čačka povezan prugom u Požegi za železničku magistralu Beograd-Bar.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Prevrnuo se auto na magistrali Kraljevo - Čačak, dve osobe povređene

U udesu koji se dogodio danas oko 18.20 u mestu Tavnik, na Ibarskoj magistrali nedaleko od Kraljeva, povređene su dve osobe i pričinjena je značajna materijalna šteta.

Izvor: Blic, 15.Apr.2024, 19:53

Detaljnije >>

Cvijić: Regrutuju se mladići preko klubova, posle Belivuka su samo došli novi

Od Ibarske magistrale, ubistva novinara, Krušika, trgovine oružjem, Jovanjice, Vuk Cvijić istražuje i piše i govori o kriminalu, korupciji i nepoštovanju zakona. Jedan je od onih koji i živi i radi...

Izvor: Danas, 09.Apr.2024, 21:45

Detaljnije >>

(FOTO) OVO JE PRVI MUŽ GOCE BOŽINOVSKE Pre Šijana je njega volela: Bili su u braku tri godine, a upoznali su se na IBARSKOJ MAGISTRALI

Pevačica Goca Božinovska ne krije da joj je najveća ljubav Zoran Šijan, sa kojim ima dvoje dece, ali pevačica je pre njega već bila u braku.

Izvor: Blic, 02.Apr.2024, 17:53

Detaljnije >>

Sudarili se autobus i automobil, povrijeđeni žena i dijete

​BEOGRAD - Na Ibarskoj magistrali, kod "Krio gasa", desila se saobraćajna nesreća u kojoj su se sudarili autobus i automobil.

Izvor: Nezavisne Novine, 27.Mar.2024, 21:26

Detaljnije >>

POVREĐENI ŽENA I DETE U UDESU Sudarili se autobus i automobila na Ibarskoj magistrali, stvaraju se gužve

Žena i dete su povređeni u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila Na Ibarskoj magistrali, kod "Krio gasa",.

Izvor: Blic, 27.Mar.2024

Detaljnije >>

TEŠKA SAOBRAĆAJNA NESREĆA NA IBARSKOJ MAGISTRALI! Ima teško povređenih, lekari im se BORE ZA ŽIVOT!

TEŠKA SAOBRAĆAJNA NESREĆA NA IBARSKOJ MAGISTRALI! Ima teško povređenih, lekari im se BORE ZA ŽIVOT!

Povređeni imaju teške telesne povrede.. Tri osobe su povređene u teškoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila na području Lazarevca, a oni su zbrinuti na VMA. Dve osobe su zadobile veoma teške telesne povrede. - Oni su na hiruruškoj intenzivnoj nezi,...

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Mar.2024, 10:12

Detaljnije >>