Ibarska magistrala
Ibarska magistrala

Državni put IB reda 22 ili nazvan Ibarska magistrala, jeste državni put prvog B reda u Zapadnoj Srbiji.
On polazi od Beograda i pruža se kroz nekoliko upravnih okruga zapadne Srbije, kolubarski, moravički i raški, prolazeći kroz opštine Ljig, Gornji Milanovac, Čačak, Kraljevo, Novi Pazar i druge.

Na južnom delu ide paralelno uz reku Ibar, po kojoj je dobio ime. Završava se na graničnom prelazu Mehov Krš sa Crnom Gorom. Put dalje vodi ka Rožajama u Crnoj Gori, a postoji i isključenje ka Kosovskoj Mitrovici u autonomnoj pokrajini.
Ukupne dužine je 298 kilometara, sa preko 18.000 vozila dnevno, jedan je od najprometnijih pravaca putnih u državi. Na deonici Beograd - Čačak ide trasom evropskog puta E763, a na deonici Čačak - Kraljevo evropskim putem E761. Republika Srbija spada u države sa dobro razvijenom mrežom puteva, ukupne dužine 40.845 kilometara.

Pretpostavlja se da oko 40 posto ukupne dužine puteva pripada deonicama iznad 600 metara, a najviši putevi su na Kopaoniku i Goliji sa oko 1.700 metara. Putnu mrežu Srbije čine: Javni putevi, Državni putevi prvog reda, a reda od 669 kilometara, b reda od 4.109 kilometara, zatim Državni putevi drugog reda, a reda 7.057 kilometara, b reda od 3.183 kilometara. Opštinski putevi su dugi 23.780 kilometara. A tu su još i ulice i nekategorisani putevi. Značajan deo puteva imaju zastarele deonice, gde su kolovozi od tucanika ili zemljani.

Ibarska magistrala će u narednih nekoliko godina otići u istoriju realizacijom dugoročnog azerbejdžanskog kredita za finansiranje gradnje putne infrastrukture, i da su se stekli uslovi da se radovi na toj za Srbiju vitalno važnoj saobraćajnici maksimalno ubrzaju. Izgradnja tog autoputa predstavlja ogromnu razvojnu šansu za domaću privredu.
Taj veliki posao će obezbediti ravnomerni razvoj Republike na celoj teritoriji i pružiće priliku da se zaustavi dalji demografski pad kroz unapređenje uslova za život i rad svih građana Srbije. U najskorije vreme se očekuje posao i nastavak za više stotina radnika koji su angažovani na izgradnji deonice ovog autoputa, Ibarska magistrala predstavlja jedan od najopterećenijih saobraćajnih pravaca na kome se godišnje desi najveći broj nesreća.

Realizacijom ovog projekta Ibarska magistrala u svom negativnom kontekstu odlazi u istoriju, a jugozapadna i zapadna Srbija postaju deo mreže evropskih koridora kroz Srbiju, Azerbejdžan će prema sporazumu o zajmu Srbiji odobriti kredit od 308 miliona evra, na otplatu u rate na više godina, uz poček i kamatu. Zajam će omogućiti da se otpočnu radovi na deonici autoputa E763 u Srbiji, od Ljiga do Požege u dužini od 40 kilometara, koji je sastavni deo koridora 11 i trebalo bi da poveže Beograd sa južnim Jadranom.
Ibarska magistrala zameniće se pravim autoputem, građena je u periodu od 1960. do 1965. godine sa ciljem da bude najkraća veza za automobilski saobraćaj između Srbije i Crne Gore i centralne Srbije i Kosova i Metohije. Oba kraka tog magistralnog puta koji se protežu prema granici sa Crnom Gorom i ka Kosovu i Metohiji, duga su 542 kilometra i na tom putnom pravcu je skocentrisana približno polovina stanovnika Srbije.

Kompletna rekonstrukcija Ibarske magistrale do sada nikad nije obavljena, usled nedostatka novca i drugih razloga, a stručnjaci su odavno procenili da je pravo rešenje samo izgradnja savremenog autoputa na kome se i radi. Dužina puta 298 kilometara kroz Gornji Milanovac prolazi put prvog reda, Ibarska magistrala koji ga na severu povezuje sa Beogradom od 122 km, na jugu sa Čačkom od 22 km, Užicem od 80 km, Zlatiborom od 107 km, crnogorskim primorjem ili Petrovac na moru od 410 km, i Skopljem od 314 km.

Od Kraljeva Ibarska magistrala ima pogodnu vezu sa poznatim banjama kao Mataruška banja, Vrnjačka banja, Ribarska banja, planinskim i skijaškim centrima Goč, Kopaonik, i Jastrebac, i kulturno istorijskim spomenicima Studenica, Žiča, Ljubostinja i Lazarica, kao i gradskim naseljima Trstenikom i Kruševcem, koji ima vezu sa autoputem Beograd-Niš-Skoplje-Đevđelija-Solun.
Na istoku grad i opština su povezani transvezalom asfaltnog puta sa Gružom i Kragujevcom i na zapadu preko Pranjana sa Požegom. Veza prema zapadu postoji i sa Divčibarama, Rajcem, i Valjevom.
Gornji Milanovac je povezan sa svim putevima i naseljima koji gravitiraju unutar opštine. Gornji Milanovac je preko Čačka povezan prugom u Požegi za železničku magistralu Beograd-Bar.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Sep.2021, 13:15

VELIKE GUŽVE NA PUTEVIMA SRBIJE! Kolaps na Ibarskoj magistrali - na ovim mestima čeka se i po 20 minuta (FOTO)

VELIKE GUŽVE NA PUTEVIMA SRBIJE! Kolaps na Ibarskoj magistrali - na ovim mestima čeka se i po 20 minuta (FOTO)

Kolona vozila dugačka preko dva kilometra formirana je u popodnevnim satima na Ibarskoj magistrali iz pravca Čačka ka Kraljevu.. Pojačan intenzitet saobraćaja uslovilo je održavanje tradicionalne manifestacije Kupusijada u Mrčajevcima koja počinje večeras i traje do nedelje, a prema procenama organizatora okupiće desetine hiljada ljudi. - U koloni čekamo preko 20 minuta, dok smo se približavali Mrčajevcima saobraćanje vozila je proticalo usporeno,...

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 17.Sep.2021, 18:51

KOLONA DUGA 2 KILOMETARA Velike gužve na Ibarskoj magistrali iz pravca Čačka ka Kraljevu, svi požurili na Kupusijadu (FOTO)

Kolona vozila dugačka preko dva kilometra formirana je u popodnevnim satima na Ibarskoj magistrali iz pravca Čačka ka Kraljevu. Pojačan intenzitet saobraćaja uslovilo je...

Detaljnije >>

Izvor: B92, 17.Sep.2021

Kolaps na Ibarskoj magistrali FOTO/VIDEO

Kolaps na Ibarskoj magistrali FOTO/VIDEO

Čačak -- Kolona vozila dugačka preko dva kilometra formirana je u popodnevnim satima na Ibarskoj magistrali iz pravca Čačka ka Kraljevu.. Saobraćaj je pojačan zbog održavanje tradicionalne manifestacije Kupusijada u Mrčajevcima, koja počinje večeras i traje do nedelje, a prema procenama organizatora, okupiće desetine hiljada ljudi. "U koloni čekamo preko 20 minuta, dok smo se približavali Mrčajevcima, saobraćanje vozila je proticalo usporeno, ali na nekoliko...

Detaljnije >>

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Sep.2021, 14:31

VELIKI POŽAR KOD LIPOVAČKE ŠUME: Plamen zahvatio imanje i rastinje pored magistrale, VIRI SAMO KROV KUĆE

VELIKI POŽAR KOD LIPOVAČKE ŠUME: Plamen zahvatio imanje i rastinje pored magistrale, VIRI SAMO KROV KUĆE

Veliki požar izbio je danas pre podne u blizini Lipovačke šume na Ibarskoj magistrali.. Kako se saznaje veliki plamen je zahvatio jedno imanje i rastinje pored magistrale. Oblak dima nadvio se nad kolovozom...

Detaljnije >>

Izvor: Beta, 12.Sep.2021

AMSS: Oprez zbog gužvi i radova

AMSS: Oprez zbog gužvi i radova

Na putevima u Srbiji vozače popodne i uveče vozače očekuje pojačan saobraćaj posebno u zonama gradova, a na brojnim deonicama u toku su radovi pa se preporučuju strpljenje i pažljiva vožnja, saopštio je Auto moto savez Srbije (AMSS).Veći promet očekuje se na autoputu Miloš Veliki, od Preljine do Obrenovca, kao i na Ibarskoj magistrali, obrenovačkom, avalskom i zrenjaninskom...

Detaljnije >>

Izvor: Danas, 10.Sep.2021, 18:46

Teška saobraćajna nesreća na Ibarskoj, povređeno osam osoba, jedna poginula

Teška saobraćajna nesreća na Ibarskoj, povređeno osam osoba, jedna poginula

U teškoj saobraćajnoj nesreći na Ibarskoj magistrali kod Vreoca, u smeru ka Beogradu, povređeno je osam osoba, a jedan od vozača je stradao, potvrđeno je za Nova.rs u MUP Srbije

Detaljnije >>

Izvor: N1 televizija, 10.Sep.2021

Teška nesreća na Ibarskoj – povređeno osam osoba, jedna poginula

Oko 14.30 časova na Ibarskoj magistrali kod Vreoca, u smeru ka Beogradu, dogodila se teška saobraćajna nesreća, potvrđeno je za Nova.rs iz MUP-a.

Detaljnije >>