Ibarska magistrala
Ibarska magistrala

Državni put IB reda 22 ili nazvan Ibarska magistrala, jeste državni put prvog B reda u Zapadnoj Srbiji.
On polazi od Beograda i pruža se kroz nekoliko upravnih okruga zapadne Srbije, kolubarski, moravički i raški, prolazeći kroz opštine Ljig, Gornji Milanovac, Čačak, Kraljevo, Novi Pazar i druge.

Na južnom delu ide paralelno uz reku Ibar, po kojoj je dobio ime. Završava se na graničnom prelazu Mehov Krš sa Crnom Gorom. Put dalje vodi ka Rožajama u Crnoj Gori, a postoji i isključenje ka Kosovskoj Mitrovici u autonomnoj pokrajini.
Ukupne dužine je 298 kilometara, sa preko 18.000 vozila dnevno, jedan je od najprometnijih pravaca putnih u državi. Na deonici Beograd - Čačak ide trasom evropskog puta E763, a na deonici Čačak - Kraljevo evropskim putem E761. Republika Srbija spada u države sa dobro razvijenom mrežom puteva, ukupne dužine 40.845 kilometara.

Pretpostavlja se da oko 40 posto ukupne dužine puteva pripada deonicama iznad 600 metara, a najviši putevi su na Kopaoniku i Goliji sa oko 1.700 metara. Putnu mrežu Srbije čine: Javni putevi, Državni putevi prvog reda, a reda od 669 kilometara, b reda od 4.109 kilometara, zatim Državni putevi drugog reda, a reda 7.057 kilometara, b reda od 3.183 kilometara. Opštinski putevi su dugi 23.780 kilometara. A tu su još i ulice i nekategorisani putevi. Značajan deo puteva imaju zastarele deonice, gde su kolovozi od tucanika ili zemljani.

Ibarska magistrala će u narednih nekoliko godina otići u istoriju realizacijom dugoročnog azerbejdžanskog kredita za finansiranje gradnje putne infrastrukture, i da su se stekli uslovi da se radovi na toj za Srbiju vitalno važnoj saobraćajnici maksimalno ubrzaju. Izgradnja tog autoputa predstavlja ogromnu razvojnu šansu za domaću privredu.
Taj veliki posao će obezbediti ravnomerni razvoj Republike na celoj teritoriji i pružiće priliku da se zaustavi dalji demografski pad kroz unapređenje uslova za život i rad svih građana Srbije. U najskorije vreme se očekuje posao i nastavak za više stotina radnika koji su angažovani na izgradnji deonice ovog autoputa, Ibarska magistrala predstavlja jedan od najopterećenijih saobraćajnih pravaca na kome se godišnje desi najveći broj nesreća.

Realizacijom ovog projekta Ibarska magistrala u svom negativnom kontekstu odlazi u istoriju, a jugozapadna i zapadna Srbija postaju deo mreže evropskih koridora kroz Srbiju, Azerbejdžan će prema sporazumu o zajmu Srbiji odobriti kredit od 308 miliona evra, na otplatu u rate na više godina, uz poček i kamatu. Zajam će omogućiti da se otpočnu radovi na deonici autoputa E763 u Srbiji, od Ljiga do Požege u dužini od 40 kilometara, koji je sastavni deo koridora 11 i trebalo bi da poveže Beograd sa južnim Jadranom.
Ibarska magistrala zameniće se pravim autoputem, građena je u periodu od 1960. do 1965. godine sa ciljem da bude najkraća veza za automobilski saobraćaj između Srbije i Crne Gore i centralne Srbije i Kosova i Metohije. Oba kraka tog magistralnog puta koji se protežu prema granici sa Crnom Gorom i ka Kosovu i Metohiji, duga su 542 kilometra i na tom putnom pravcu je skocentrisana približno polovina stanovnika Srbije.

Kompletna rekonstrukcija Ibarske magistrale do sada nikad nije obavljena, usled nedostatka novca i drugih razloga, a stručnjaci su odavno procenili da je pravo rešenje samo izgradnja savremenog autoputa na kome se i radi. Dužina puta 298 kilometara kroz Gornji Milanovac prolazi put prvog reda, Ibarska magistrala koji ga na severu povezuje sa Beogradom od 122 km, na jugu sa Čačkom od 22 km, Užicem od 80 km, Zlatiborom od 107 km, crnogorskim primorjem ili Petrovac na moru od 410 km, i Skopljem od 314 km.

Od Kraljeva Ibarska magistrala ima pogodnu vezu sa poznatim banjama kao Mataruška banja, Vrnjačka banja, Ribarska banja, planinskim i skijaškim centrima Goč, Kopaonik, i Jastrebac, i kulturno istorijskim spomenicima Studenica, Žiča, Ljubostinja i Lazarica, kao i gradskim naseljima Trstenikom i Kruševcem, koji ima vezu sa autoputem Beograd-Niš-Skoplje-Đevđelija-Solun.
Na istoku grad i opština su povezani transvezalom asfaltnog puta sa Gružom i Kragujevcom i na zapadu preko Pranjana sa Požegom. Veza prema zapadu postoji i sa Divčibarama, Rajcem, i Valjevom.
Gornji Milanovac je povezan sa svim putevima i naseljima koji gravitiraju unutar opštine. Gornji Milanovac je preko Čačka povezan prugom u Požegi za železničku magistralu Beograd-Bar.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: SrbijaDanas.com, 13.Sep.2020, 21:34

NA AUTO-PUTU "MILOŠ VELIKI" NEVIĐENA GUŽVA: Kilometarska kolona kod Obrenovca

NA AUTO-PUTU MILOŠ VELIKI NEVIĐENA GUŽVA: Kilometarska kolona kod Obrenovca

Čekanje na naplatnoj rampi i do 30 minuta. Na auto-putu E-75, u oba smera, danas se očekuje usporeno odvijanje saobraćaja, jer se na deonici Umčari-Vrčin izvode radovi, saopštili su Putevi Srbije. Na auto-putu Miloš Veliki, u popodnevnim i večernjim satima saobraćaj se odvija usporeno. Kolona vozila dugačka dva kilometra formirana je kod naplatne rampe Obrenovac. Zadržavanje vozila na naplati je 30 minuta, saopštilo je JP "Putevi Srbije".

Detaljnije >>


Izvor: Danas, 13.Sep.2020

Hitna pomoć: Muškarac uboden nožem na Ibarskoj magistrali, žena skočila s nadvožnjaka u Rakovici

Hitna pomoć: Muškarac uboden nožem na Ibarskoj magistrali, žena skočila s nadvožnjaka u Rakovici

Beogradska Hitna pomoć obavila je tokom noći 99 intervencija od čega je trećina bila na javnom mestu.

Detaljnije >>

Izvor: B92, 13.Sep.2020

Hitna pomoć: Muškarac uboden nožem, žena skočila s nadvožnjaka

Hitna pomoć: Muškarac uboden nožem, žena skočila s nadvožnjaka

Beogradska Hitna pomoć obavila je tokom noći 99 intervencija od čega je trećina bila na javnom mestu.. Ženska osoba skočila je prošle noći s nadvožnjaka u Ulici Patrijarha Dimitrija u Rakovici, i sa teškim povredama prebačena je u Urgentni centar, rekli su u Hitnoj...

Detaljnije >>

Izvor: Beta, 13.Sep.2020

Hitna pomoć: Muškarac uboden nožem, žena skočila s nadvožnjaka

Hitna pomoć: Muškarac uboden nožem, žena skočila s nadvožnjaka

Beogradska Hitna pomoć obavila je tokom noći 99 intervencija od čega je trećina bila na javnom mestu.Ženska osoba skočila je prošle noći s nadvožnjaka u Ulici Patrijarha Dimitrija u Rakovici, i sa teškim povredama prebačena je u Urgentni centar, rekli su u...

Detaljnije >>

Izvor: Beta, 01.Sep.2020, 07:48

Hitna pomoć: Muškarac poginuo, troje mladih teško povredjeno u udesima

Hitna pomoć: Muškarac poginuo, troje mladih teško povredjeno u udesima

U teškoj saobraćajnoj nesreći u naselju Miljakovac noćas je poginuo muškarac (44) a dva dečaka uzrasta 16 i 17 godina teže su povredjena, rečeno je agenciji Beta u Hitnoj pomoći.Udes se dogodio kod okretnice autobusa 48 na Miljakovačkim stazama oko 1.00 posle ponoći, a intervenisale su dve ekipe Hitne pomoći koje su na licu mesta samo mogle da konstatuju smrt 44-godišnjeg muškarca, rečeno je agenciji Beta.U saobraćajnoj nezgodi koja se dogodila u 22.22 na Ibarskoj...

Detaljnije >>

Izvor: Danas, 30.Avg.2020, 21:41

Prekid saobraćaja na Ibarskoj magistrali

Prekid saobraćaja na Ibarskoj magistrali

Saobraćaj je obustavljen na Ibarskoj magistrali, u blizini mesta Meljak, zbog saobraćajne nezgode, saopštilo je Javno preduzeće "Putevi Srbije".

Detaljnije >>

Izvor: B92, 30.Avg.2020

Sudar kod Meljaka - zaustavljen saobraćaj na Ibarskoj magistrali

Sudar kod Meljaka - zaustavljen saobraćaj na Ibarskoj magistrali

Saobraćaj je obustavljen na Ibarskoj magistrali, u blizini mesta Meljak, zbog saobraćajne nezgode, saopštilo je Javno preduzeće "Putevi Srbije".. Navodi se da je alternativni putni pravac trenutno preko Baćevca i Lipovice. "Molimo učesnike u saobraćaju da prilagode brzinu kretanja uslovima na putu", dodaje se u saopštenju. JP "Putevi Srbije dodaju da se...

Detaljnije >>