Nebeska ljuljaška u srpskom Holivudu

Izvor: Politika, 11.Avg.2013, 23:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nebeska ljuljaška u srpskom Holivudu

Revija nezavisnog i of filma Srbije na Rudniku

Kad se od poznatog drumskog svratišta „Rudnički breg” krene uzbrdo i zađe u šumu, po stazi osvetljenoj bakljama, izbija se na padinu, poznatu po ogromnim slovima i natpisu HOLYWOOD, vidljivim sa Ibarske magistrale i puta koji vodi do Rudnika i Topole. Tu na ivici šume, pored krčme u planini i vajata „Čkalje i Paje”, razvija se strmi amfiteatar, brdska arena za filmske sladokusce, spremna za otvaranje Treće revije >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << nezavisnog i of filma Srbije. Domaćini, porodica Jakovljević, žitelji Mutnja, brdskog zaseoka naspram Rudnika, prihvativši viziju starijeg sina Ivana, zvanog Car, priređuju početkom avgusta, veće treću godinu zaredom najoriginalniju filmsku manifestaciju u Srbiji. Uz organizacionu i tehničku pomoć „Fiks fokusa”, filmskog studija iz Beograda, gola padina se preobražava u filmsko svetilište: ekran se naslanja na zvezde, ljuljaška posetioce zabacuje u samo nebo, raznobojne iskre vatrometa mešaju se sa zvezdama padalicama, a publika se jastučićima i panjčićima održava na strmini. Čast da otvori reviju pripala je domaćinu sa filmom „Avanture Ive Cara”. Gorko smešna komedija situacija, otkriva nam ruralni svet, koji mladi meštani Mutnja na svojstven način parodiraju i razotkrivaju. Žiri je za četvrtu epizodu, u vidu omnibusa složenog filma, dodelio autoru Ivanu Jakovljeviću treću nagradu. Nagradu je podelio sa filmom „Preobraženje”, Beograđanina Radiše Cvetkovića, urbane priče o paru koji se sreće i gubi u lavirintu svog specifičnog odnosa, satkanog od uzajamnosti i otuđenosti. Prvo veče je prikazan i „Bez izlaza”, Koste Marinkovića, stvaraoca iz Gornjeg Milanovca. Bavi se podzemljem i organizovanim zločinom. Po tretmanu snimljenih zgrada i ulica Gornji Milanovac je predstavljen kao opasan i ogrezao u kriminalu grad. Drugo veče se predstavio sa dva ostvarenja: „Robovi odjeka” i „Tetovirani mozak”, Milan Bates, filmski pregalac iz Beograda. Primenom „srpskog reza”, montažnom formom, koju je uveo u svoje filmove i u svetu proslavio Dušan Makavejev, Bates se pozabavio ezoterijom, tražeći predatore i „onostrane” u svakodnevnici, uvodeći nov pogled na „pojmovni” svet. Za prikazana oba filma nagrađen je drugom nagradom.

Isto veče prikazan je i film prošlogodišnjeg lauerata Branka Radakovića, „Kultura cvata”, izvanredno minuciozno sprovedena analiza stanja u srpskoj kulturi, kroz izjave i osvrte pregaoca i konzumenata.„Potpisani IV” iz serije, čije su dve epizode nagrađene na prošlim revijama, otvorio je treće, završno veče. Marko Kovač i ekipa sa Konjarnika, poigrava se sa žanrom akcionog filma, aludirajući na legendarne junake tv serije „Otpisani”. Mirko Nikolić, autor „Nestalih”, drugog filma na programu, od prvog kadra nas uvodi u dobro scenaristički postavljenu priču. Radnja se odvija u Dragolju, seocetu odakle potiče autor i akteri filma, a zaplet naastaje već na samom početku, kada momci kreću u potragu za nestalim dečakom. Kada se ispostavi da se iza otmice i krvavih ubistava krije vampir, film dobija novu „japansku” vizuru, kako atmosferom oličenom u slikanju zimskog pejsaža, tako i u ponašanju junaka , koji se probražavaju u nindže, baratajući drenovim kocem, jedinim sredstvom za istrebljenjem vampira. Žiri je proglasio „Nestale” za najbolji i dodelio mu Velikog vrtnog patuljka, simbolu Revije nezavisnog i of filma Srbije i HOLYWOOD na Straževici, Rudničkoj padini.Selektor Bata Petrović se odužio i legendarnoj divi srpskog glumišta Sonji Savić, stavljajući njen film na početak revije. Kao da je hteo da prisutne nezavisneautore podstakne za dalja istraživanja i odslobađanja od šablona i konvencija.

Dragomir Zupanc

objavljeno: 12.08.2013.
Pogledaj vesti o: Ibarska magistrala

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.