Hyundai pravi prototip vozila za istraživanje Meseca

Izvor: B92, 24.Apr.2023, 15:07

Hyundai pravi prototip vozila za istraživanje Meseca

Korejska kompanija započela je rad na inicijalnom prototipu Mesečevog rovera, u tandemu sa partnerima iz vazduhoplovno-kosmičkog sektora.

U julu 2022. godine Hyundai Motor Grupa je potpisala zajednički multilateralni istraživački sporazum sa šest korejskih istraživačkih instituta iz vazduhoplovno-kosmičkog sektora sa ciljem da vode i podržavaju konsultativno telo za razvoj mobilnih rešenja za istraživanje površine Meseca.

Nakon razgovora sa različitim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zainteresovanim stranama, Grupa je odabrala pravac za inicijalni prototip vozila za istraživanje Meseca i očekuje da će završiti prvu jedinicu za testiranje u drugoj polovini 2024. Cilj je napraviti model koji će moći da se lansira 2027. godine, kažu u korejskoj kompaniji.

Za rover, Grupa koristi Hyundai Motor Company i Kia Corporation naprednu robotiku i tehnologije autonomne vožnje (kamera, LiDAR), sistem vožnje (motor, točkovi, vešanje), delove za punjenje (solarni panel, baterija) kao i Hyundai Rotem robotsku proizvodnu tehnologiju kao deo višenamenske platforme za mobilnost.

Komponente Grupe će zauzimati donji deo rovera, dok će gornji činiti naučni teret za istraživanje površine Meseca.

Rover će imati funkciju upravljanja toplotom i zaštitu od zračenja kako bi izdržao ekstremno okruženje na površini Meseca. Kada se donji deo rovera razvije, konsultativno telo očekuje da on funkcioniše kao platforma za mobilnost koja nosi gornji deo koji će sadržati niz naprednih tehnologija za kopanje, iskopavanje i ljudsko istraživanje površine Meseca u cilju potrage za resursima.

Na kraju, cilj je da se isporuči univerzalno primenljiva mobilna platforma za rukovanje različitim teretima. Nakon razvoja, testiranja i usavršavanja, plan je da se rover spusti u blizini južnog pola Meseca kako bi obavio različite naučne misije.

Jedinica za autonomnu vožnju na solarni pogon biće teška oko 70 kg. Pre nego što rover bude poslat na Mesec, Grupa će u okviru pripreme za lunarnu misiju sprovesti testiranje performansi prototipa u okruženju sličnom Mesečevoj površini i na osnovu rezultata testa napraviti poboljšanja, navodi se u saopštenju korejske kompanije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.