Pljačkaši u „audiju” 007 ukrali oko 800.000 evra

Izvor: Politika, 10.Mar.2011, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pljačkaši u „audiju” 007 ukrali oko 800.000 evra

Pljačkaši prerušeni u žandarmeriju presreli transport novca u Ustaničkoj ulici i oteli pet džakova s parama. – Vozila „audi” i „škoda oktavija” zapalili na Železničkoj stanici „Prokop”

Pljačka kao u američkim filmovima! Oružani prepad juče oko 12.45 sati odigrao se na početku Ustaničke ulice u Beogradu. Osam razbojnika presrelo je „audijem” >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i „škodom oktavijom” tri vozila za transport novca. Oteli su pet džakova punih para. U njima je bilo oko 800.000 evra, a nezvanično se čulo da su džakovi prikupljani iz ekspozitura Univerzal banke.

Razbojnici u uniformama nalik onima koje nosi žandarmerija, sa fantomkama na glavi, kao pravi policajci u vozilima pod rotacijom i znakom stop zaustavili su konvoj novca. Pratioci novca u dva pik-apa ispred kojih je išao putnički automobil preduzeća za obezbeđenje i zaštitu „Sekuritas” nisu ni posumnjali da je reč o pljački.

Crni „audi” koji ih je presreo nosio je registraciju sa brojem 007 i imao rotaciono svetlo. Pomislili su da je policijska rutinska kontrola na putu.

Pljačkaši, očigledno sigurni u sebe, naoružani automatskim puškama prišli su prvom pik-apu. Polomili su stakla na vratima vozača i suvozača, razoružali obezbeđenje i izvukli ih vozila.

– Jednog od naših pet radnika koji su bili u pratnji udarili su kundakom automatske puške u glavu. On, srećom, nije teže povređen, ali mu je lekarska pomoć ukazana u Urgentnom centru. Najvažnije je da su naši ljudi iz ove pljačke izašli živi i zdravi – objašnjava Violeta Matić, menadžer za odnose s javnošću iz preduzeća „Sekuritas”.

Kradljivci su otvorili vrata oba pik-apa, zgrabili džakove s novcem, ubacili ih munjevito u parkirane automobile i prečicom se odvezli ka autoputu. Za samo pet, šest minuta stigli su do Železničke stanice „Prokop”. Tu su zapalili vozila i nestali.

– Čuo sam šest detonacija, jednu za drugom. Praštalo je na sve strane. Istrčao sam iz kuće i video na stanici dva automobila kako se puše. Dim je kuljao iz vozila, mada nije bilo puno plamena. U blizini nije bilo nikoga. Tada su se začule sirene. Stigli su policija i vatrogasci. Radnici sa Železničke stanice izašli su iz zgrade, ali im je patrola, radi bezbednosti, rekla da uđu unutra. Pretpostavljam da je u vozilima bilo dinamita i municije jer je fijukalo i drmalo kao da su bila puna eksplozivnih naprava – kaže stanar iz Prokupačke ulice iznad stanice „Prokop”.

„Audi” i „škoda oktavija” gotovo su nestali u eksploziji. Ostali su samo delovi krovne konstrukcije i točkovi. Sve se pretvorilo u pepeo. Zbog ovog incidenta oko dva sata bio je zaustavljen železnički saobraćaj.

– Ovuda prolaze „BG” i „Beovoz”, ali čim smo čuli šta se dogodilo, obustavljen je njihov prolaz. U trenutku eksplozije u stanici nije bilo vozova. Razbojnici su se parkirali kraj stajališta – rekao je Miroslav Stojčić, šef sekcije za infrastrukturu železničkog čvora „Beograd”.

Dva sata posle pljačke u Univerzal banci nisu mogli da potvrde da se njihov novac nalazio u opljačkanim vozilima, ali su rekli da je firma „Sekuritas” jedna od nekoliko sa kojima imaju ugovore.

– Prevoznici nikada ne znaju da li se u džakovima nalazi novac ili hartije od vrednosti. Nemamo potvrdu da su naša sredstva bila u vozilima, ali i da jesu, sve što prevozimo je osigurano – istakli su predstavnici banke.

B. V.– D. J. S.

------------------------------------

Pre mesec dana opljačkan transport novca

Pre mesec dana u Ulici Salvadora Aljendea opljačkano je vozilo za transport novca. Tada je ukradeno 1,8 miliona dinara, ali je policija posle nekoliko časova uspela da uhvati jednog od učesnika razbojništva.

objavljeno: 11.03.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.