Vijetnamska firma pretekla Ford i Dženeral motors

Izvor: B92, 16.Avg.2023, 19:44

Vijetnamska firma pretekla Ford i Dženeral motors

Vrednost akcija vijetnamskog proizvođača električnih vozila (EV) VinFast je nakon izlaska na američku berzu Nasdaq porasla za 270 odsto.

Trenutna tržišna vrednost firme VinFast je procenjena 85 milijardi dolara, što je više od vrednosti mnogo slavnijih kompanija kao što su Ford, Dženeral motors, BMV ili Volksvagen, prenosi CNBC.

U utorak je vijetnamski proizvođač EV debitovao na berzi Nasdaq nakon >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << spajanja sa kompanijom za akvizicije posebne namene (SPAC), nazvane Blek spejd akvizišn (Black Spade Acquisition), koja se već nalazila na ovoj berzi.

Akcije VinFasta su sa početnih 10 dolara po deonici skočile na 37,06 dolara na zatvaranju berze u utorak, za 270 odsto.

Vijetnamska firma trenutno gradi fabriku EV u američkoj saveznoj državi Severna Karolina kako si se nadmetala sa Teslom, ali i sa tradicionalnim proizvođačima automobila koji se sve više fokusiraju na hibride i EV.

Fabrika će biti otvorena 2025. godine, saopštio je ranije VinFast.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Vrednost vijetnamske firme VinFast porasla za 270 odsto na berzi Nasdaq

Izvor: VojvodinaUzivo.rs, 17.Avg.2023, 09:54

VIJETNAM – Vrednost akcija vijetnamskog proizvođača električnih vozila (EV) VinFast je nakon izlaska na američku berzu Nasdaq porasla za 270 odsto. Trenutna tržišna vrednost firme VinFast je procenjena 85 milijardi dolara, što je više od vrednosti mnogo slavnijih kompanija kao što su Ford,...

Nastavak na VojvodinaUzivo.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.