Ustavni sud Kosova potvrdio valjanost postupaka Specijalnog suda

Izvor: Blic, 28.Jun.2017, 17:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ustavni sud Kosova potvrdio valjanost postupaka Specijalnog suda

Ustavni sud Kosova potvrdio je valjanost postupka Specijalnog suda za ratne zločine tzv. Oslobodilačke vojske Kosova, odluka stupa na snagu za sedam dana, što znači da bi Specijalni sud mogao da podigne optužnice već sredinom naredne sedmice.

Predsedavajući sudija Specijalizovanog veća Ustavnog suda, sudija En Pauer-Ford saopštila je odluku ovog suda po zahtevu za ocenu ustavnosti izmena i dopuna u Pravilniku o >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << postupku i dokazima.

"Sud jednoglasno smatra da su izmene i dopune u Pravilniku u saglasnosti sa Poglavljem II Ustava Republike Kosovo", navela je ona, preneo je KiM radio.

Specijalizovano veće Ustavnog suda je 26. aprila 2017. utvrdilo da devet pravila u Pravilniku o postupku i dokazima nije u saglasnosti sa Poglavljem II Ustava i da u pogledu još jednog pravila ne može da kaže da je usaglašeno sa Poglavljem II Ustava.

Nakon ove odluke, ostale sudije Specijalizovanih veća su na plenarnoj sednici usvojile izmene i dopune u Pravilniku.

Izmene i dopune u Pravilniku su 31. maja 2017. upućene Specijalizovanom veću Ustavnog suda na ocenu ustavnosti.

U skladu sa Zakonom o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu (Zakon), troje sudija Specijalizovanog veća Ustavnog suda koje su raspoređene u Panel Ustavnog suda imalo je trideset dana da preispita izmene i dopune u Pravilniku.

U današnjoj Odluci, Specijalizovano veće Ustavnog suda proglasilo je zahtev za ocenu ustavnosti prihvatljivim.

Podsetilo je da, shodno Zakonu, Specijalizovana veća imaju obavezu da sude i rade u skladu sa Ustavom i međunarodnim pravom.

Pošto je preispitao izmene i dopune usvojene na plenarnoj sednici, Sud je zaključio da su one u saglasnosti sa Poglavljem II Ustava.

Ova odluka stupiće na snagu za sedam dana, pa bi Specijalni sud, koji će se baviti optužnicama za ratne zločine tzv. OVK počinjene na Kosovu, teorijski mogao podići prve optužnice već sredinom naredne sedmice.

Najstrožija kazna koju Specijalni sud može izreći osuđenoj osobi je kazna doživotnog zatvora.

Zatvorska kazna će se izdržavati u državi koju odredi predsednik Specijalnog suda, a iz spiska država koje izraze spremnost da prihvate osuđene osobe.

Specijalizovana veća i Tužilaštvo imaju budžet koji je nezavisan od budžeta Kosova.

Predsednica Specijalizovanog veća Ekaterina Trendafilova kaže da Odluka Specijalizovanog veća Ustavnog suda predstavlja garanciju da su Pravila u skladu sa najvišim standardima ljudskih prava.

“Drugo, usvajanjem Pravilnika o postupku i dokazima, Specijalizovana veća takođe obezbeđuju robustan sistem zaštite pojedinaca koju mogu doći u opasnost zbog učešća u postupku pred Specijalizovanim većima. Treće, kada Pravilnik stupi na snagu u roku od sedam dana od današnjeg dana, neće postojati nikakva pravna prepreka za primanje podnesaka ili optužnice Specijalizovanog tužilaštva”, kazala je Trendafilova.

Ona je zahvalila svim sudijama Specijalizovanih veća Kosova na “izuzetnom zalaganju, uloženom naporu i profesionalizmu sa kojim su tokom prethodnih meseci sastavljali nacrt, izmene i dopune normativnih dokumenata od suštinskog značaja za našu instituciju”.

Dodaje da su sudije obavile ogroman poduhvat u kojem su, kako kaže, reč po reč, preispitali Pravilnik o postupku i dokazima da bi obezbedili njegovu usklađenost sa Ustavom.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.