Sindikat automobilskih radnika postigao dogovor sa Fordom

Izvor: VOA, 26.Okt.2023, 03:11

Sindikat automobilskih radnika postigao dogovor sa Fordom

Kompanija Ford i pregovarači sindikata Ujedinjenih automobilskih radnika (UAW) postigli su načelni dogovor posle šestonedeljnog štrajka, saopštio je u sredu predsednik sindikata Šon Fejn. Reč je o ugovoru na četiri i po godine, koji bi radnicima doneo rekordno povećanje plata. Sporazum, koji tek treba da odobre lideri i članovi sindikata, bio bi prvi koji je proizašao iz štrajka 45.000 radnika protiv Forda, Dženeral Motorsa i kompanije Stelantis koja proizvodi modele Krajsler. Štrajk je počeo 15. septembra. Fejn je izjavio da je sindikat automobilskih radnika postigao istorijski dogovor sa Fordom, koji uključuje povećanje plata od 25% tokom trajanja ugovora. Ako ugovor ratifikuju Fordovi radnici, njime bi se postavio standard za pregovore sa Dženeral Motorsom i Stelantisom. Ugovor ističe 30. aprila 2028. Bajden pozdravio dogovor Predsednik Bajden, koji je ne samo podržao štrajk automobilskih radnika, već i postao prvi predsednik u američkoj istoriji koji se pridružio štrajkačima, krajem septembra u Mičigenu, saopštio je da pozdravlja vest da su sindikat ujedinjenih automobilskih radnika i Ford "posle teških pregovora, vođenih u duhu dobre volje, postigli istorijski načelni sporazum." Predsednik je naveo da dogovor donosi rekordno povećanje plata radnicima koji su "toliko toga žrtvovali da bi legendarne kompanije Velike trojke nastavile da budu lideri u svetu po kvalitetu i inovacijama".  Bajden je podsetio da će konačnu reč o ugovoru narednih dana dati sami članovi sindikata i rekao da je sporazum "svedočanstvo o snazi poslodavaca i zaposlenih kada se udruže da reše svoje nesuglasice za pregovaračim stolom, na način koji pomaže kompanijama da budu uspešne, a radnicima da osiguraju plate i beneficije na osnovu kojih mogu da podižu svoje porodice, i penzionišu se sa dostojanstvom i poštovanjem", saopšteno je iz Bele kuće. Ugovor sa Fordom bi radnicima doneo rekordno povećanje plata i poništio ustupke na koje je sindikat pristao u seriji ugovora od 2007, kada su Dži Em i nekadašnji Krajsler bili na putu ka bankrotstvu, a Ford stavljao imovinu pod hipoteku da bi nastavio sa radom. "Ovim se polaže temelj za sledeća dva ugovora i trebalo bi da se oni brzo postignu jer su svi vrlo blizu jedan drugog", kazao je Sem Fjorani, potpredsednik za globalnu prognozu u kompaniji AutoForecast Solutions. "Štrajk je do sada bio bolan za sve, i kada se zna šta je potrebno da bi se potpisao ugovor to bi trebalo da dve strane mnogo brže dovede za pregovarački sto." Sindikat automobilskih radnika je pojačao pritisak na kompanije tako što je organizovao štrajk u najprofitabilnijim fabrikama sve tri kompanije - fabrici za sklapanje automobla Dži Ema u Arlingtonu u Teksasu, Fordovoj fabrici kombija u Kentakiju i Stelantisovoj fabrici džipova u Sterling Hajtsu u Mičigenu. Ukupni ekonomski gubici zbog štrajka automobilskih radnika su dostigli 9,3 milijarde dolara, saopštila je ranije ove nedelje Anderson ekonomska grupa.  
Pogledaj vesti o: Štrajk,   Chrysler

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Ford pristao na rekordno povećanje plata

Izvor: Nezavisne Novine, 26.Okt.2023

DETROIT - Kompanija "Ford" i Sindikat radnika automobilske industrije /UAV/ postigli su privremeni dogovor o okončanju štrajka u prethodnih gotovo šest sedmica, koji uključuje rekordno povećanje plata.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.