Preminuo Volfgang Petersen, reditelj ratnog klasika Podmornica

Izvor: B92, 17.Avg.2022, 00:12

Preminuo Volfgang Petersen, reditelj ratnog klasika "Podmornica"

Volfgang Petersen, nemački reditelj koji je režirao filmove poput "Podmornica", "Na vatrenoj liniji", "Oluja svih oluja", "Troja", preminuo je u 81. godini.

Umro je u petak od raka pankreasa, okružen porodicom u svojoj kući u Los Anđelesu, rekao je njegov pomoćnik za dpa ​​u utorak.

Njegova supruga Marija bila je pored njega. Petersen je bio veoma cenjen u Kaliforniji, gde je živeo, kao i u svojoj domovini, radeći sa zvezdama kao što su Klint Istvud, Dastin >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Hofman, Harison Ford, Džordž Kluni, Bred Pit, Rene Ruso i Glen Klouz tokom višedecenijske karijere.

Ratni klasik "Podmornica” o posadi nemačke podmornice tokom Drugog svetskog rata, sa Jirgenom Prohnovom i Herbertom Gronemajerom u glavnim ulogama, nominovana je za šest Oskara i otvorila je Petersonu put u Holivud.

Peterson, tada u ranim 40-im godinama, bio je nominovan za režiju i adaptaciju scenarija, a film je bio nominovan i za snimanje, montažu, montažu zvuka i zvuka. "Podmornica” je za Petersona bila početak velike holivudske karijere. Veliki hit je bila i "Beskrajna priča“, a potom i naučnofantastični film "Enemi Mine“. Politički triler "Na liniji vatre“ sa Klintom Istvudom kao tajnim agentom bio je veliki hit 1993. godine. Tokom sledeće decenije, uspesi su nastavili da se nižu brzim nizom: "Van kontrole“ sa Dastinom Hofmanom, "Oluja svih oluja“ sa Džordžom Klunijem i "Troja“ sa Bredom Pitom. Petersen se nastanio u Los Anđelesu sa suprugom Marijom 1987. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Umro slavni reditelj koji je sarađivao da Bredom Pitom i Harisonom Fordom

Izvor: OkRadio.rs, 17.Avg.2022

Volfgang Petersen, nemački reditelj koji je režirao filmove poput "Podmornica" (Das Boot), "Air Force One", "Na vatrenoj liniji" i "Oluja svih oluja", umro je u 81. godini. Petersen je bio vrlo cenjen u Kaliforniji u kojoj je živeo, kao i svojoj domovini, radeći sa zvezdama poput Klinta Istvuda,...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.