Koja vam je omiljena boja automobila?

Izvor: Blic, 31.Mar.2011, 17:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koja vam je omiljena boja automobila?

Nije dokazano da postoji veza između nacionalnog karaktera i boja koje kupci automobila biraju, ali nova studija kompanije "Ford" pokazala je da tu ipak postoje neka pravila... Primera radi, čak polovina Turaka kupuje bela kola, Šveđanima je omiljena narandžasta, a Irci najviše biraju srebrne automobile. Pitamo vas koja je vaša omiljena boja.

Ford je zahvaljujući ogromnoj prodajnoj mreži širom Evrope napravio >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zanimljivo istraživanje i došao do zaključka da se različiti Evropski narodi odlučuju za različite boje.

Anketa

Koja je vaša omiljena boja automobila?

Crna

Siva

Plava

Zelena

Krem

Narandžasta

Žuta

Bela

snimam...

radim...

Glasaj

Glasaj Rezultat

Razlozi su nekad veoma praktični, pa se kupci u Turskoj u toliko velikom broju odlučuju za belu boju zato što u ta zemlja ima izuzetno veliki broj sunčanih dana.

S druge strane, stnaovnici hladne i često tmurne Danske najradije biraju crne automobile. Od tog pravila ima i odstupanja, pa recimo Portugal i Norveška dele istih šest omiljenih boja.

Isto tako, teorija po kojoj mnogi kupci iz patriotskih razloga kupuju automobile u bojama nacionalnih zastava u nekim slučajevima i može da se dokaže (Česi su rekorderi po crvenim i plavim automobilima, jer i zastava im je u tim bojama, dok mađari vole zelenu), ali zato među Holanđanima narandžasta gotovo i ne postoji u izboru kola, dok je za Irsku karakteristično da se veoma slabo prodaju automobili zelene boje.

Omiljene boje za automobile po zemljama:

Crna

1. Danska (37.8%)

2. Norveška (31.6%)

3. Portugal (26.7%)

4. Nemačka (26.6%)

5. Rusija (24.9%)

Zelena

Mađarska (2.9%)

Češka (2.1%)

Austrija (1.8%)

Nemačka (1.7%)

Francuska (1.6%)

Plava

Češka (24.5%)

Rumunija (21.9%)

Velika Britanija (19.7%)

Finska (16.2%)

Poljska (14.9%)

Bela

1. Turska (49%)

2. Mađarska (32.2%)

3. Švajcarska (31.3%)

4. Španija (28.8%)

5. Francuska (27.5%)

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.