Zombi automobili: Odavno ukinuti modeli, a još se prodaju kao novi

Izvor: B92, 05.Jan.2024, 14:49

"Zombi automobili": Odavno ukinuti modeli, a još se prodaju kao novi

Dodge je u 2023. prodao dva primerka sportskog automobila Viper, iako je poslednji primerak ovog modela napravljen u avgustu 2017. I ugašeni "srpski" Fiat 500L je prošle godine pronašao sedam novih vlasnika u SAD.

Neki modeli odbijaju da umru, pojavljujući se na prodajnim listama godinama nakon što su zvanično ukinuti. Sajt Motor1 ih naziva "zombi automobilima", a Stellantis Grupa je imao značajan udeo u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ovim slučajevima, jer mnogi njihovi (novi) automobili i dalje skupljaju prašinu u prodajnim salonima u Sjedinjenim Državama.

Podaci objavljeni za 2023. pokazuju da se nekoliko modela i dalje tvrdoglavo održavaju na prodajnim listama, iako se mnogi od njih ne proizvode već godinama.

Da počnemo sa najspektakularnijim od svih – Dodge Viperom. Ova mašina visokih performansi "mrtva" je već punih 6 godina, ali je paradoksalno još živa s obzirom da su u poslednjem kvartalu 2023. prodata 2 automobila.

Prodaja je statistički porasla za 100 odsto u poređenju sa 2022. godinom kada je samo jedan Viper pronašao novi dom.

Gledajući dalje unazad, 4 Vipera su prodata 2021. i još četiri 2020. Vredi napomenuti da je poslednji Vajper napravljen u avgustu 2017. u fabrici u Detroitu.

Što se tiče ugašenih italijanskih sportskih automobila, Alfa Romeo je u SAD prošle godine prodao jedan primerak modela 4C, a tokom 2023. Fiat je isporučio čak 28 kabrioleta 124 Spider.

U ovu statistiku ušao je i kragujevački Fiat 500L sa 7 prodatih automobila u Americi protekle godine iako je proizvodnja ovog minivana okončana još 2022.

Zanimljivo je spomenuti i Jeep Patriot koji je u četvrtom kvartalu 2023. pronašao jednog novog vlasnika, čime je prodaja ovog SUV modela opala za 75 procenata u poređenju sa 2022. kada su prodata čak 4 nova vozila.

Reč "nova" i ovde treba uzeti sa rezervom jer je poslednji Patriot sišao sa proizvodne trake u decembru 2016.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Zombi automobili": Odavno ukinuti modeli, a još se prodaju kao novi

Izvor: Nezavisne Novine, 05.Jan.2024

Neki modeli automobila "odbijaju da umru", pojavljujući se na prodajnim listama godinama nakon što su zvanično ukinuti.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Ford Mustang je najprodavaniji muscle car u Americi za 2023. godinu

Izvor: AutoBlog, 05.Jan.2024

Ford Mustang je i zvanično potvrđen kao najprodavaniji muscle car u Americi za 2023. godinu, oduzevši titulu od Dodge Challengera i lako nadmašivši prodaju Chevrolet Camara. Podaci o prodaji koje je objavio Ford otkrivaju da je prošle godine u Americi prodato ukupno 48.605 Mustanga. Ovo predstavlja...

Nastavak na AutoBlog...

Kupcima ne smetaju masivni "bubrezi": Skočila prodaja BMW-a sa kontroverznom maskom

Izvor: B92, 06.Jan.2024, 12:08

Uprkos ismevanju na društvenim mrežama, BMW-ovi modeli serija 4 i 7 sa ogromnim prednjim maskama zabeležili su veliki rast prodaje u 2023.

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.