U Ženevi predstavljen kragujevački Fiat 500l

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Mar.2012, 13:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Ženevi predstavljen kragujevački Fiat 500l

ŽENEVA -

Na sajmu automobila u Ženevi danas je premijerno predstavljen novi "Fiatov" model automobila 500L, koji će biti proizvođen u fabrici kompanije "Fiat automobili Srbija" u Kragujevcu.

Svečano predstavljanje fiata500L, kojem je prisustvovao i predsednik Srbije Boris Tadić, izazvalo je veliko interesovanje posetilaca salona i novinara.

Dva automobila su se pred prisutnima pojavila >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << tako što su izronila iz bine koja se otvorila kao školjka, a voditelj programa je rekao da je "model 500 kao espreso, a 500l kao kapućino".

"U espresu čovek uživa sam, a uživanje u kapućinu deli sa ljudima koje voli", rekao je predstavnik "Fiata".

Predsednik Tadić je, nakon premijernog prikazivanja "fiata 500L", na štandu kompanije razgovarao sa čelnim ljudima italijanske autokompanije.

Tadić: Promovisana i Srbija

Tadić je izjavio da je na Međunarodnom sajmu automobila promovisan ne samo novi model "fijata", već i Srbija.

Tadić je, zajedno sa generalnim direktorom kompanije Fijat-Krajsler Serđom Markionijem ušao u automobil, a potom ispred automobila pozirao fotoreporterima.

On je rekao da je Srbija novi-stari proizvođač automobila na svetskoj mapi.

"Na neki način se vraćamo, ne samo 'fići', vraćamo se i projektu 'jugo Amerika'", rekao je Tadić i istakao da će novi "fijat 500L" biti izvožen i u SAD.

Tadić je rekao da je "ovim ispunjeno obećanje građanima koji sada mogu imati više poverenja u svoju zemlju" dodajući da su građani "najzaslužniji za ovaj projekat".

Tadić je ocenio da proizvodnja "fijata" za Srbiju "znači veoma mnogo" i da se prvi efekti te proizvodnje mogu očekivati početkom sledeće godine.

"To je 1,5 milijardi evra bruto društvenog proizvoda više, a to je 1,5 milijardi evra više u izvoz, a izvoz je najveća slabost srpske ekonomije", rekao je Tadić i dodao da će Fijat pomoći finansijama zemlje i stabilizaciji privrede.

Predsednik Srbije rekao je da je "fijat 500L" najbolji proizvod koji se danas radi u Srbiji i dodao da će "sasvim sigurno doprineti izlasku iz krize", ali i da treba razvijati i druge grane privrede.

"Kada bismo imali 10 ovakvih proizvodnji, Srbija bi bila potpuno drugačija zemlja. I zbog toga nastavljamo", rekao je predsednik Srbije i dodao da se u Ženevi razgovara i s drugim proizvođačima.

Tadić je rekao da je s direktorom Fijat-Krajslera Serđom Markinoneom razgovarao o krizi i dodao da se početkom sledeće godine može očekivati poboljšanje ekonomije u svetu a samim tim i u Srbiji.

"Građani koji su dobili radna mesta u Fijatu, treba da ih čuvaju svojom proizvodnjom i svojom vrednoćom", dodao je.

On je ocenio da je "fijat 500L", cenom od 16.000 evra, skup za srpske prilike, ali i podvukao da on nije namenjen srpskom tržištu, već izvozu, koji je kako je ocenio, najveća slabost srpske privrede već tri decenije.

Novi model "fijata" proizvodiće se u Kragujevcu, a na evropskom tržištu biće dostupan u poslednjem četvoromesečju ove godine. Planira se i izvoz u SAD, ali ne pre 2013. godine. Početna cena biće oko 16.000 evra

Novi model "fijat 500L", pri čemu je oznaka "L" skraćenica od "large" (veliki), dugačak je 414, širok 178, a visok 166 centimetara. Ima prtljažnik zapremnine od skoro 400 litara u koji bi trebalo da bude sposoban da primi pet velikih kofera ili dečja kolica.

Fijat najavljuje da će "500L" biti pravljen s benzinskim ekonomičnim dvocilindričnim motorom "tviner" (TwinAir) od 0,9 litara, benzinskim motorom od 1,4 litara i "multidžet" (MultiJet) dizel motorom od 1,3 litara.

Novi automobil iz Kragujevca biće opremljen aplikacijom "ekodrajv" (eco:Drive) koja će vozačima pomagati savetima kako da smanje potrošnju goriva i emisiju štetnih gasova, a postojaće i takozvana "lajv" verzija ovog programa koji će poput ličnog trenera analizirati stil vožnje u realnom vremenu.

Vozačima će na raspolaganju biti i aplikacija "moj auto" (my:Car) koji će moći da dijagnostifikuje, snimi i proveri istoriju automobila, kao i stanje i nivo održavanja.

Sedišta mogu da se podese na osam načina, a unutrašnjost je opremljena pregradama za predmete iz svakodnevne upotrebe poput mobilnih telefona, flašica i kišobrana.

"Fijat 500L" imaće i mali računar s tač-skrin ekranom od pet inča, kojim će se moći upravljati kontrolama na volanu, ali i sistemom s prepoznavanjem glasova. Preko tog računara biće dostupne društvene mreže, kanali za vesti i drugi internet sadržaji.

"Fijat 500L" osmišljen je s ciljem da ima dobru spoljnu vidljivost, veliku količinu svetlosti u unutrašnjosti i preglednost tokom vožnje. Kupci će moći da biraju više od 30 nijansi boje u kombinaciji s belim, sivim i crnim točkovima.

Fransoa je predstavio i druge modele Fijata - "500", "500 Amerika", "500 Guči", "frimont", "pandu", "punto" i "bravo".

Na početku prezentacije prikazana je reklama za "dodž džip" (Dodge Jeep) s glumcem Klintom Istvudom koja je premijerno prikazana u SAD u televizijskom prenosu superobola.

Za potrebe fabrike Fijat automobili Srbija, odnosno, za njeno povezivanje sa dobavljačima, do kraja ovog meseca trebalo bi da budu rekonstruisane i izgrađene saobraćajnice ka matičnoj fabrici i pogonima kooperanata, kao i tri mosta na tri reke, što je obaveza države po strateškom ugovoru.

Obaveza države Srbije je i izgradnja auto puta od Kragujevca ka Batočini, dužine 30 kilometara, kako bi se fabrici automobila omogućio brži transport ka Koridoru 10, koji je tek na polovini.

Do početka serijske proizvodnje automobila, na ulazu u Kragujevac iz pravca Korodira 10, biće postavljen znak Fijata, odnosno, imitacija metalnog prstena sa oznakom Fijata, koji će finansirati ta kompanija, a trebalo bi da simbolizuje prisustvo te fabrike u Kragujevcu.



Tadić obišao štand kompanije "Tesla motors"

Predsednik Srbije obišao je i štand američke kompanije "Tesla motors", proizvođača tehnološki najnaprednijih vozila na električni pogon.

Kompaniju "Tesla motors" osnovala je 2003. godine u Palo Altu u Kaliforniji grupa inženjera iz silicijumske doline, a 2008. godine se na tržištu pojavio čuveni model "tesla roudster", koji je do sada prodat u 1.800 primeraka.

Kompanija "Tesla motors" nazvana je po srpskom pronalazaču Nikoli Tesli, koji je napravio revolucionarne proboje u fizici električne energije i magnetnih polja, zbog čega je i metrička jedinica za gustinu magnetnog fluksa ponela njegovo ime.
Pogledaj vesti o: Fiat,   Kragujevac

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Uživanje iz Srbije - "fijat 500L"

Izvor: Mondo, 06.Mar.2012

Na sajmu automobila u Ženevi danas je premijerno predstavljen automobil "fijat 500L", koji će se proizvoditi u fabrici kompanije FIAT automobili Srbija u Kragujevcu.

Nastavak na Mondo...

Fiat 500L izronio iz podijuma

Izvor: Radio Centar 987, 06.Mar.2012

zENEVA - Na sajmu automobila u zenevi danas je premijerno predstavljen novi Fiatov model automobila 500L, koji ce biti proizvodjen u fabrici kompanije Fiat automobili Srbija u Kragujevcu.Dva automobil..

Nastavak na Radio Centar 987...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.