Izvor: B92, 20.Jul.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Predugovor Zastava-Fijat 31. jula"

Beograd -- Sindikat "Zastava automobili" podržava privatizaciju, ali upozorava da će dolazak Fijata dovesti do porasta nezaposlenosti.

Predugovor o saradnji kragujevačke Zastave i italijanskog Fijata će biti potpisan 31. jula, kažu u Sindikatu Zastave. Prema rečima predsednika Samostalnog sindikata Zastava automobili Zorana Mihajlovića, gradonačelnik Kragujevca je sindikalcima kazao da je siguran da će predugovor >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sa Fijatom biti zaključen 31. jula.

Mihajlović je kazao da bi konačni ugovor o partnerstvu sa Fijatom trebalo da bude zaključen sredinom septembra, a Fijat će postati vlasnik 70 odsto akcija Zastave.

Domaći proizvodni program će se ugasiti, što znači da će bez posla ostati 10.000 radnika iz kooperantskih firmi u Kragujevcu, Rači, Batočini, Mladenovcu i Rakovici, kazao je Mihajlović.

Prema njegovim rečima, najteža je situacija fabrike specijalnih vozila u Somboru, koja upošljava više od 200 radnika i u DMB-u u Rakovici, gde se proizvode motori isključivo za domaći program.

Jedno od rešenja bilo bi izmeštanje Zastavinih mašina u kooperantska preduzeća, kako bi se nastavila proizvodnja rezervnih delova za stari program, što bi, kako je naveo Mihajlović, tim fabrikama omogućilo da rade dok se ne preorijentišu na nov program i ne privatizuju se.

Neizvesno je šta će se dogoditi sa delom radnika fabrike automobila u Kragujevcu koji ne budu odmah angažovani u novoj Fijatovoj fabrici, kazao je Mihajlović i naveo da ta fabrika ima 3.800 radnika.

Sindikat Zastava automobili zalaže se, da se pre potpisivanja ugovora sa Fijatom napravi socijalni program, prema kojem bi svim radnicima koji imaju manje od pet godina do odlaska u penziju država finansirala staž, a svi preostali radnici bi trebalo da pređu u Fijatovu dabriku.

Predugovor koji bi trebalo da bude potpisan za 10-ak dana i dalje je "pod velom tajne", kažu sindikalci.

Zahtevi su u petak upućeni na adrese predsednika Srbije, Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja i lokalne vlasti.

Italijanska kompanija Fijat i Vlada Srbije potpisali su krajem aprila Memorandum o razumevanju o strateškoj saradnji i zajedničkom ulaganju u kragujevačku fabriku automobila Zastava. Tim memorandumom je predviđeno ulaganja od najmanje 700 miliona evra u Zastavu i početak proizvodnje dva nova modela automobila, A i B klase.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Predugovor Zastave i Fijata 31. jula?

Izvor: Mondo, 20.Jul.2008

Predugovor o saradnji kragujevačke Zastave i italijanskog Fijata još se usaglašava, a lokalne vlasti najavljuju da će taj dokument biti potpisan 31. jula, saznaje agencija Beta u Samostalnom sindikatu Zastava automobili.

Nastavak na Mondo...

Krajem meseca „Zastava“ i „Fijat“ potpisuju predugovor

Izvor: Blic, 21.Jul.2008, 10:37

Predsednik sindikata „Zastave" Zoran Mihajlović izjavio je za „Blic" da su od gradonačelnika Kragujevca dobili informaciju da će se predugovor sa „Fijatom" potpisati 31. jula, ali da predstavnici ovog sindikata još nisu videli taj dokument o saradnji...- Sindikat zatražio od predsednika...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.