Krajem meseca „Zastava“ i „Fijat“ potpisuju predugovor

Izvor: Blic, 21.Jul.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krajem meseca „Zastava“ i „Fijat“ potpisuju predugovor

Predsednik sindikata „Zastave" Zoran Mihajlović izjavio je za „Blic" da su od gradonačelnika Kragujevca dobili informaciju da će se predugovor sa „Fijatom" potpisati 31. jula, ali da predstavnici ovog sindikata još nisu videli taj dokument o saradnji.

- Sindikat zatražio od predsednika Srbije, Ministarstva ekonomije i gradonačelnika Kragujevca da se tekst ugovora dostavi najkasnije do četvrtka, jer će u suprotnom doći do protesta već narednog ponedeljka.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Ni ja ne znam tačno kada će taj predugovor biti potpisan, jer Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja vodi taj postupak, kaže Mihajlović

On dodaje da je Sindikat najviše zainteresovan za socijalni program koji će „Fijat" sprovesti.

- Mi još uvek ne znamo kakav je biznis plan italijanske firme, niti koliko radnika planira da angažuje. Međutim, plašim se da jedan broj radnika ipak neće biti zaposlen. Mi to nećemo dozvoliti i već smo dali predlog da svim onim radnicima koji imaju manje od pet godina do odlaska u penziju država finansira staž, a svi preostali radnici bi trebalo da pređu u „Fijatovu" fabriku - kaže Mihajlović.

Po njegovim rečima, domaći proizvodni program će se ugasiti, što znači da će bez posla ostati 10.000 radnika iz kooperantskih firmi u Kragujevcu, Rači, Batočini, Mladenovcu i Rakovici.

Najteža je situacija, kaže Mihajlović, fabrike specijalnih vozila u Somboru, koja upošljava više od 200 radnika i u DMB-u u Rakovici, gde se proizvode motori isključivo za domaći program.

Neizvesno je šta će se dogoditi sa delom radnika fabrike automobila u Kragujevcu koji ne budu odmah angažovani u novoj „Fijatovoj" fabrici, kazao je Mihajlović i naveo da ta fabrika ima 3.800 radnika.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.