Poljska moli Fijat da ne otpušta

Izvor: B92, 11.Dec.2012, 21:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poljska moli Fijat da ne otpušta

Varšava -- Poljska vlada započela je pregovore sa italijanskim koncernom Fijat da odustane od namere da otpusti 1.500 radnika u fabrici u mestu Tihi na jugu Poljske.

Jedan od predloga je da radnici umesto toga rade po skraćenom radnom vremenu.

"Predlažemo Fijatu fleksibilne oblike zaposlenja. Da ne otpušta ljude, već da ih prebaci na skraćeno radno vreme. Krize dolaze i prolaze", kazao je posle sednice vlade vicepremijer i ministar privrede Januš Pjehoćinjski.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Vicepremijer je naglasio da se u pregovorima sa italijanskim vlasnikom fabrike vlada bori za svakih 100 radnih mesta, da otpuštanja bar bude manje.

Vlada danas nije prihvatila predlog automobilske industrije da zbog smanjene potražnje za automobilima, smanjenja proizvodnje i otpuštanja u toj grani poljske industrije država dotira program nacionalne zamene automobila, tj. da sa 1.750 evra dotira Poljacima kupovinu novog automobika proizvedenog u tamošnjim fabrikama.

"U ovoj situaciji bi taj skupi program iskoristili dileri ili proizvođači onih automobila koji se ionako dobro prodaju na poljskom tržištu", kazao je Pjehoćinjski.

On je dodao da su "sve poljske fabrike automobila smanjile proizvodnju zbog velikog pada narudžbina".

"U toku prva tri kvartala ove godine, u Poljskoj je proizvedeno 598.000 automobila i lakih industrijskih vozila. Fijat je proizveo 325.000, što je pad za 25 odsto. Folksvagen u Poznanju 154.000, što je pad za pet odsto. Opel 119.000, što je pad za 26 odsto", kazao je novinarima vicepremijer.

Prema nekim proračunima, otpuštanje 1.500 radnika u Fijatu i smanjenje proizvodnje značilo bi gubitak ukupno 4.000 radnih mesta, pošto bi otpuštali i Fijatovi kooperanti.

Ministar rada i socijalnih pitanja Vladislav Košnjak Kamiš kazao je da je vlada spremna da pomogne otpuštenim radnicima sa oko 10

odsto sredstava iz Fonda rada, namenjenog borbi protiv nezaposlenosti.

Poljski sindikati optužili su Fijat da probleme fabrike u Poljskoj nije skrivilo toliko loše stanje na evropskom tržištu automobila, koliko odluka italijanskog koncerna da da posao radnicima u domovini, i od kraja ove godine u Italiju prebaci proizvodnju nove verzije modela "panda", koji se do sada proizvodio u Poljskoj.
Pogledaj vesti o: Fiat

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Poljska pregovara sa Fijatom oko otpuštanja

Izvor: Akter, 11.Dec.2012

Poljska vlada započela je pregovore sa italijanskim koncernom Fijat da odustane od namere da otpusti 1.500 radnika u fabrici u mestu Tihi na jugu Poljske

Nastavak na Akter...

Poljska moli Fijat da ne otpušta radnike

Izvor: Kamatica.com, 12.Dec.2012, 11:00

Poljska vlada započela je pregovore sa italijanskim koncernom Fijat da odustane od namere da otpusti 1.500 radnika u fabrici u mestu Tihi na jugu Poljske. Jedan od predloga je da radnici umesto toga rade po skraćenom radnom vremenu..

Nastavak na Kamatica.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.