Novi uslovi rada u Fijatu

Izvor: Blic, 15.Jan.2011, 20:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi uslovi rada u "Fijatu"

TORINO - Radnici "Fijata" u Italiji tesno su glasali u korist promena uslova rada, u sporazumu koji bi mogao da ima široke implikacije na prava radnika u toj zemlji.

Uprava "Fijata" kaže da su ove promene neophodne i da bi kompanija, u slučaju da one nisu prihvaćene, uložila u pogone u drugim zemljama, javio je BBC. Neki sindikati navode, međutim, da je ovaj sporazum sraman i da radnicima oduzima njihova prava.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Među usvojenim promenama u fabrici Mirafjori, u Torinu, su kraće pauze, smanjene beneficija, šestodnevna radna nedelja i ograničenje prava na štrajk.

Direktor Fijata Serđo Markione rekao je da su novi uslovi od klučne važnosti za reformu ovog oslabljenog automobilskog proizvođača, dodavši da bi firma bolje

poslovala bez italijanskih pogona, koji proizvode gubitke.

Među 54 odsto onih koji su prihvatili nove uslove rada, najveći je broj administrativnog osoblja, navodi levičarski sindikat Fiorn, koji se protivi sporazumu. Dopisnik BBC u Rimu je rekao da ovaj sporazum označava

raskid sa dugogodišnjom sindikalnom tradicijom pregovora o pravima radnika na državnom nivou.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.