Novi sporazum sa Republikom Srpskom

Izvor: B92, 15.Jun.2009, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi sporazum sa Republikom Srpskom

Beograd -- Vlade Srbije i Republike Srpske potpisale Sporazum o saradnji koji se odnosi na izvoz i kupovinu "Fijata punto", traktora IMT i nameštaja.

Od danas će i građani Republike Srpske, uz popust od 1.000 evra, moći da kupe nove automobile iz Kragujevca po principu "staro za novo". Isporuka "punta" počinje od prvog septembra. Građani Republike Srpske moćiće da kupe i traktore proizvedene u Srbiji.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Potpisivanju sporazuma prisustvovali su i premijeri Srbije i RS, Mirko Cvetković i Milorad Dodik, kao i potpredsednik "Fijat grupe" Alfredo Altavila.

"Ovaj sporazum ima veliki značaj, jer sa jedne strane, on pokazuje kontinuitet dobre privredne saradnje između republike Srbije i Republike Srpske, a sa druge strane, pokazuje da se u situaciji kada je kriza, protiv nje moramo boriti upravo proširenjem domaćeg tržišta i uopšte proširenjem tržišta, a ne stvaranjem barijera i zatvorenim tržištem", izjavio je Mirko Cvetković.

"Ovo konkretno je pobudilo veliki interes u RS. Količine koje su za početak utvrđene sigurno predstavljaju početne samo početne količine i interes je daleko veći", smatra premijer RS Milorad Dodik.

"Ja se nadam da ćemo proširivanjem ovog sporazuma, i to ne samo u okviru ovih elemenata, sigurno poboljšati kapacitete naših ekonomija", kazao je on.

"Fijat punto” košta isto kao u Srbiji - 5.999 evra. I "punto” i novi traktori moći će da se kupe na kredit sa subvencionisanom kamatom od 4,5 odsto i na otplatu od sedam godina.

Subvenciju od 1.000 evra obezbeđuje Vlada Republike Srpske, dok Vlada Srbije subvencioniše troškove transporta, osiguranja i garancija u iznosu od 613 evra.

Kupovinu traktora subvencionišu obe vlade, svaka po hiljadu evra.

"Unapređujemo kapacitete u Kragujevcu i omogućavamo plasman automobila i na tržište BiH, konkretno Republike Srpske. Kao što je Dodik već napomenuo, Vlada Srbije je isti ovaj predlog uputila i vladi Bosanske federacije. Ovi isti uslovi su ponuđeni i vladi Federacije i biće nam zadovoljstvo da i sa njima jedan sličan sporazum potpišemo”, naveo je ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić.

Vlada Srbije će obezbediti subvencionisane kredite svojim građanima za kupovinu nameštaja koji je proizveden u Republici Srpskoj sa kamatnom stopom od šest odsto godišnje i na otplatu do pet godina.

Za kredite za turističke aranžmane Vlada Srbije izdvojiće subvencije svojim građanima za posetu RS sa godišnjom kamatom od 4,5 odsto i periodom otplate od šest do 12 meseci.
Pogledaj vesti o: Fiat

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sporazum o saradnji u oblasti privrede

Izvor: 24sata, 14.Jun.2009, 18:37

Potpisivanju sporazuma u Palati Srbije prisustvovaće predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković, predsednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik, kao i potpredsednik Fijat Grupe Alfredo Altavila.

Nastavak na 24sata...

Potpisan Sporazum o ekonomskoj saradnji RS I Srbije

Izvor: Capital.ba, 15.Jun.2009

BEOGRAD, U Beogradu je danas potpisan Sporazum o ekonomskoj saradnji Republike Srpske (RS) i Srbije čiji je cilj jačanje međusobnih odnosa, posebno u oblasti ekonomske saradnje i povećanja obima međusobne trgovinske razmjene. Sporazum predviđa prodaju vozila marke 'punto' i traktora iz Srbije u...

Nastavak na Capital.ba...

Novi sporazum sa Republikom Srpskom

Izvor: RTV Pink, 15.Jun.2009

Mlađan Dinkić i Jasna Brkić, potpisali Sporazum o prvrednoj saradnji . . . Predstavnici vlada Srbije i Republike Srpske, Mlađan Dinkić i Jasna Brkić, potpisali su Sporazum o saradnji u oblasti privrede.

Nastavak na RTV Pink...

Protiv krize širenjem tržišta

Izvor: RTS, 15.Jun.2009

Srbija i Republika Srpska potpisale Sporazum o saradnji u oblasti privrede koji se odnosi na izvoz i kupovinu automobila "fijat punto" i traktora "IMT" pod subvencionisanim uslovima. Sporazum potvrđuje da se protiv krize moramo boriti proširivanjem tržišta, poručio premijer Cvetković...Ministar...

Nastavak na RTS...

Punto i traktori idu preko Drine

Izvor: Danas, 15.Jun.2009

Predstavnici Srbije i Republike Srpske potpisali su juče sporazum o privrednoj saradnji koji bi trebalo da poveća trgovinsku razmenu i ublaži posledice ekonomske krize. Sporazum predviđa da građani Republike Srpske kupuju kragujevački „punto“ sa popustom od 1.000 evra i traktore IMT-a sa popustom...

Nastavak na Danas...

Srbija i RS se protiv krize bore jeftinim kreditima

Izvor: 24sata, 16.Jun.2009, 02:37

Srbija i Republika Srpska (RS) potpisale su sporazum o privrednoj saradnji koji bi trebalo da ublaži posledice ekonomske krize. Sporazum predviđa da građani Republike Srpske kupuju kragujevački „punto” sa popustom od 1.000 evra i traktore IMT-a sa popustom od 2.000 evra, a uz subvenciju Srbije...

Nastavak na 24sata...

Potpisan sporazum o privrednoj saradnji sa Republikom Srpskom

Izvor: NaDlanu.com, 16.Jun.2009

BEOGRAD, 15. juna 2009. (Beta) - Srbija i Republika Srpska (RS) u ponedeljak su potpisale sporazum o privrednoj saradnji koji bi trebalo da poveća trgovinsku razmenu i ublaži posledice ekonomske krize. Sporazum predviđa da građani Republike Srpske kupuju kragujevački "punto" sa popustom od 1.000...

Nastavak na NaDlanu.com...

Potpisan Sporazum o saradnji Srbije i RS

Izvor: S media, 16.Jun.2009

Predstavnici vlada Srbije i Republike Srpske potpisali su danas u Beogradu Sporazum o saradnji u oblasti privrede, koji se odnosi na izvoz i kupovinu automobila "FIAT punto", traktora "IMT", nameštaja i korišćenje turističkih aranžmana pod subvencionisanim uslovima. ..Dokument su u Palati Srbije...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.