Italijani spas za železaru

Izvor: TvojPortal.com, 30.Jan.2012, 11:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Italijani spas za železaru

/press online/ Rešenje: Kompanije iz Italije bile bi idealno rešenje za naslednike „Ju-Es stila", jer bi na taj način mogli da isprate proizvodnju „Fijata", smatraju domaći eksperti. Većina stručnjaka smatra da bi Italijani bili idealni kupci za smederevsku železaru posle odlaska „Ju-Es stila" jer bi se na taj način obezbedio pristup njihovom tržištu i istovremeno ispratila proizvodnja „Fijata".
S druge strane, >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << ima i mišljenja da kupca za železaru treba tražiti među kineskim kompanijama, jer su one uključene u izgradnju mnogih infrastrukturnih objekata u ovom delu Evrope. Urednik sajta Makroekonomija Miroslav Zdravković za Press kaže da će Vlada Srbije potencijalne kupce tražiti na tri strane. Prema njegovom mišljenju, idealno bi bilo ako bi smo kupce našli na evropskom tržištu.

Najvažnije je da se proizvodnja nastavi Visoka peć u Smederevu

Italijani idealni kupci
- Idealni kupci bi bili iz Italije i Nemačke, i to ne zbog dugova njihovim bankama prilikom stečaja i prodaje „Ju-Es stila", već zbog garantovanja pristupu njihovim tržištima. Pored toga, Italijani bi još mogli i da isprate proizvodni program „Fijata". Ukoliko to nije moguće, drugi pravac države trebalo bi da budu kompanije iz Kine, Indije, Japana ili Ruske Federacije, jer bi njima Srbija bila odskočna daska za susedna tržišta - napominje Zdravković, i dodaje da iz igre ne treba isključiti ni Tursku, jer je veliki uvoznik čelika i gvožđa iz Srbije.
Italijanske kompanije među deset najvećih proizvođača gvožđa
10,9 miliona tona čelika godišnje Grupacija Riva-Tarantu
8,5 miliona tona godišnje Fereira-Valsider (Metinvest grupa)
Profesor Ljubomir Madžar za Press kaže da je situacija na svetskom tržištu obojenih metala teška i da će prodaja smederevske železare biti izuzetno složen proces. On se, međutim, slaže da bi Vlada Srbije što pre trebalo da nađe kupca jer bi na duži rok železara predstavljala opterećenje za budžet. Prema njegovom mišljenju, Italijani bi zbog „Fijata" mogli da imaju interes za kupovinu.
- „Fijat" je veliki potrošač obojenih metala i Italijani bi mogli da budu potencijalni kupci. Problem je samo to koliko bi bili spremni da plate železaru jer je i njihova privreda u velikim problemima. S druge strane, oni bi verovatno morali i da ulože dodatna sredstva za proizvodnju lima, koji je njima najpotrebniji. U svakom slučaju, podržavam ideju da se železara što pre proda jer mislim da budžet Srbije nije na duži rok spreman da je finansira - ističe profesor Madžar.
I ekonomista Mlađen Kovačević slaže se da je „Fijat" dobar mamac za zainteresovane za smederevsku kompaniju, ali naglašava da iz igre ne treba isključiti ni Kinu.
Opsirnije

ekonomijaSrbijaitalijanske kompanijespas za zelezaru

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.