Fritek će sarađivati sa Fijatom

Izvor: B92, 29.Maj.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fritek će sarađivati sa Fijatom

Prokuplje -- Kompanija Fritek iz Prokuplja, koja proizvodi auto delove, dobila je ponudu za saradnju od italijanskog Fijata, izjavio je direktor te firme Borivoje Paunović.

Fijat i Vlada Srbije potpisali su 30. aprila 2008. Memorandum o razumevanju o strateškoj saradnji i zajedničkom ulaganju u Zastavu

Fritek, kome je uručen sertifikat >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kvaliteta ISO 9001, jedini je domaći proizvođač bezazbestnih disk pločica za auto industriju, rekao je Paunović i istakao da je Fritek jedini dobavljč tih delova za fabriku Zastava automobili iz Kragujevca.

Da bi Fritek potpisao ugovor o saradnji sa Fijatom, potrebno je da uvede standard TS 16949, koji je neophodan za proizvodnju u auto industriji, naveo je on i izrazio očekivanje da će Fritek uspeti u tome do jeseni ove godine.

"Ukoliko se saradnja sa Fijatom ostvari, proizvodnja će biti povećana sa sadašnjih 220 hiljada pločica godišnje na 1,5 milion", rekao je Paunović i dodao da ta kompanija sada zapošljava osam radnika, a u planu je povećanje njihovog broja na 20, ali i početak proizvodnje delova za železnice i hidrocentrale.

"Fritek je pre dve godine dobio donaciju od Svetske banke u iznosu od 35 hiljada dolara, kada je izabran na konkursu među 1.500 prijavljenih firmi iz zemalja zapadnog Balkana", podsetio je direktor te banke u Srbiji Sajmon Grej.

Fritek je tim novcem proširio proizvodnju i kupio tri nove mašine, a Grej je izjavio da je Srbiji potrebno više takvih inovativnih projekata koji će da podstaknu razvoj malih i srednjih preduzeća.

Fijat diktira visoke standarde

Kragujevac - Direktor preduzeća "Zastava auto" Zoran Bogdanović kaže da će domaći proizvođači auto delova morati da zadovolje visoke Fijatove standarde kako bi se uključili u sistem snabdevanja njegovih proizvodnih linija.

Ko ispuni te standarde dobiće mogućnost da proizvodi auto delove za buduću Fijatovu fabriku u Kragujevcu, ali i za celokupnu svetsku automobilsku industriju, rekao je Bogdanović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.