Prokuplje
Prokuplje

Prokuplje je administrativni, privredni i kulturni centar istoimene opštine i Topličkog okruga.
Nalazi se u južnoj Srbiji, gde je srednji tok reke Toplice na nadmorskoj visini od 255m. Po poslednjem popisu koji datira iz 2002. godine broj stanovnika u opštini Prokuplje je bio 48.501 a Prokuplje je imalo 27.673 stanovnika. Od Prokuplja su izmešteni i nalaze se bliski gradovi Niš, Kuršumlija, Leskovac, i Kruševac. U dolini Toplice vlada umereno kontinentalna klima, sa toplim letima i umereno hladnim zimama na okolnim planinama.

Toplički kraj je jedan od najsuvljih u Srbiji a mali broj oblačnih dana, suv vazduh i toplota su prednost ovog kraja. Toplička kotlina je okružena divnim planinama: Jastrebac, Radan, Kopaonik, Vidojevica, i Pasjača, a Prokuplje brdima: Hisar, Borovnjak, Sokolica, Guba, i Računkovo brdo.
Brojni potoci, reke, i rečice ulepšavaju kraj, a veliki broj mineralnih i termominerlanih izvora poznati su u ovom kraju. Tragovi najranijih naselja nalaze se na neolitskim lokalitetima: Mačina kod Žitnog Potoka, Kavolak, selo Donja Trnava, i naselje na južnim padinama Jastrebca u selu Donja Bresnica iz perioda neolita. Vinčanski period naseljavanja očuvan je na lokalitetu Pločnik, 22 kilometara od Prokuplja sa desne strane auto puta prema Kuršumliji.

Ova pretežno zemljoradnička naselja zamenjuju nomadska plemena Dardanaca, i plemena Kelta sa severa Evrope. Tragovi keltske keramike nađeni kod Latinske crkve su ukazali na pravac kretanja ovih plemena na putu prema Grčkoj. Pobedom Rimljana nad Dardanima 75-73 pne ovi delovi Srbije ulaze u sastav Rimske provincije Mezije, a period od 1 do 5 veka nove ere je period snažne urbanizacije i romanizacije krajeva oko Toplice.

Jedan krak rimskog puta koji je povezao centralni Balkan sa jadranskim morem je prolazio kroz Niš, a stanica i vojni logor na tom putu, na Pojtingerovoj mapi je ucrtan pod nazivom Hameo, što je prvobitni naziv za današnji grad Prokuplje, tako da je 1 vek nove ere period kada je naselje i nastalo. Podelom Rimskog carstva sva naselja u Toplici pripadaju istočnom carstvu.

Dolaskom Južnih Slovena u naše krajeve u sedmom veku, nestaje ime Komplos i gube se podaci, a naselje se zaboravlja. Kako stari rimski put gubi na značaju tako i stanica na tom putu gubi nekadašnju važnost. Prvi pisani dokument u kome se Prokuplje javlja pod tim imenom jeste Povelja knjeginje Milice iz 1395. godine, kojom je crkva svetog Prokopija i veliko imanje zaveštano manastiru Svetog Pantelejmona u Svetoj Gori. Taj naziv za mesto je počeo da se koristi u narodu posle prenosa moštiju Sv. Prokopija iz episkopske crkve u Nišu 1386. godine. U ranom srednjem veku, tokom Nemanjine vladavine, Prokuplje se i ne pominje. Nešto veći značaj dobija za vreme vladavine kneza Lazara, pred velikom opasnošću od turskog nadiranja dolinom Toplice, kada je utvrđenje na Hisaru obnavljeno i dograđeno. Kada su Turci 1386. godine zauzeli Niš i krenuli da osvoje Toplicu kod Pločnika su doživeli veliki poraz, a Prokuplje je palo pod tursku vlast tek 1454. godine.

Procvat naselje beleži u 16 i 17 veku za vreme razvijene trgovine sa Dubrovnikom kada kada je imalo status grada kakav su imali Kruševac i Leskovac. Prokuplje je oslobođeno turske vladavine 19.12.1877. godine, a cela Toplica januara 1878. godine. Obnova Prokuplja je dugo trajala da bi već u ratovima 1912-1918 kao i u drugom svetskom ratu stanovništvo i grad ponovo doživeo stradanje.

Posle drugog svetskog rata od zanatskog i dobrog trgovačkog grada, Prokuplje postaje srednje razvijen industrijski grad. U drugom svetskom ratu Toplica je imala ogromne ljudske žrtve i veliku štetu.
Posle drugog svetskog rata dolazi do veće obnove grada, od mesta gde su dominirali poljoprivreda, trgovina i zanatstvo, Prokuplje je svakim danom postajalo industrijski grad. Industrijski grad je počeo da se razvija 60 ih godina i kao veća posledica toga je nastalo napuštanje sela i zapostavljanje poljoprivrede i imanja.

U toku nato agresije Prokuplje je među prvima bombardovano kao i kasarne 24. marta 1999. godine. U dvadeset prvom veku Prokuplje ulazi kao sedište Topličkog okruga. Na mestu gde ogranci Jastrepca sa severa i Radana sa juga zatvaraju prostranu dolinu reke Toplice, uzdiže se breg baš kao onaj iz veličanstvenih bajki. Od Turaka mu je ostao naziv Hisar, a danas je ovo mesto najomiljenije šetalište Prokupčana. Kroz gusto zelenilo bagrema i lipa, vode divne staze oko celog brda, a glavnom se može i na vrh vozilom. Gore se nalaze restorani sa terasama, sa koje se pruža prelepa panorama grada.

Okolina Prokuplja je poznata po nedavno podignutoj opservatoriji na Vidovači, gde kako tvrde naučnici ima najviše vedrih dana na Balkanu. Još su poznatije banje: Lukovska, Prolom, Kuršumlijska koje su se nanizale na padinama Kopaonika i Radana. A na jednom od visova Radana nalazi se svetski poznata Đavolja Varoš i to neobične uklesane figure koje je priroda erozijom stvorila od kamena i zemlje, međutim postoje i mitološke priče vezane za ovo mesto.

U poslednje vreme ovde boravi tokom godine i do 70.000 turista, od kojih je sve više onih iz evropskih zemalja.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Predstavljen novi broj SNS informatora

LESKOVAC. Aktivisti Srpske napredne stranke podelili su Leskovčanima najnoviji broj stranačkog SNS informatora koji je predstavila Milica Mitić. “Ovaj broj donosi detalje o učešću predsednika Vučića na prvom globalnom Samitu o nuklearnoj energiji u Briselu, kao i o obeležavanju Dana sećanja na stradale u NATO agresiji u Prokuplju. U rubrici “SNS panorama” možemo čititi o aktuelnim dešavanjima u gradovima Srbije, uključujući i Leskovac, gde je održana...

Izvor: JUGpress.com, 26.Apr.2024, 21:11

Detaljnije >>

Zakazana sednica Skupštine Prokuplja, ali bez zahteva opozicije za smenu direktorke Muzeja

Zakazana sednica Skupštine Prokuplja, ali bez zahteva opozicije za smenu direktorke Muzeja

Nakon što je pre dva dana Slaviša Momčilović, odbornik opozicione Demokratske stranke podneo predlog za zakazivanje vanredne sednice na kojoj bi se razmatrala smena direktorke Muzeja Ljliljane Krasić koja je prvostepeno osuđena za falsifikovanje potpisa, predsednik Skupštine Dejan Lazić je zakazao sednicu za 30. april, ali kao redovnu i bez predložene tačke opozicije.. Ipak, opozicija je tokom dana podnela još 4 nova predloga koji bi trebalo da se uvrste u dnevni red redovnog...

Izvor: JužneVesti.com, 26.Apr.2024

Detaljnije >>

Kako do posla u Pančevu

Kako do posla u Pančevu

U Filijali Nacionalne službe za zapošljavanje u Pančevu prezentovani su paketi mera koji će pomoći dugoročno nezaposlenim licima, mladima, ženama, osobama sa invaliditetom i teže zapošljivim grupama da lakše dođu do posla. Reč je o projektu IPA 2020, koji se u 2024. godini sprovodi na području četiri filijale NSZZ - u Pančevu, Požarevcu, Jagodini i Prokuplju.. U pančevačkoj filijali Nacionalne službe za zapošljavanje predstavljeni su javni pozivi u okviru projekta...

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Apr.2024

Detaljnije >>

Počinje prvi deo 55. Drainčevih književnih susreta pesnika u Prokuplju

Počinje prvi deo 55. "Drainčevih književnih susreta pesnika" u Prokuplju

Polaganjem cveća i poetskim programom na Drainčevom grobu u Beogradu, kao i promocijom izdavaštva Narodne biblioteke “Rade Drainac” u Književnom klubu “Borislav Stanković" u glavnom gradu Srbije, pesnici iz Toplice i svih krajeva zemlje započeće obeležavanje prvog dela 55. manifestacije “Drainčevi književni susreti pesnika”. Tradicionalna manifestacija prokupačke Biblioteke počeće 7. maja u Beogradu, a završava se 22. maja u Prokuplju.. Tokom 15 dana “Drinčevih...

Izvor: JužneVesti.com, 26.Apr.2024

Detaljnije >>

UČENICI NAPRAVILI PREKO 130 HILJADA DINARA ŠTETE: Haos u Prokuplju naterao roditelje na pobunu!

UČENICI NAPRAVILI PREKO 130 HILJADA DINARA ŠTETE: Haos u Prokuplju naterao roditelje na pobunu!

U Tehničkoj školi "15. maj" u Prokuplju za godinu dana oštećen je inventar vrednosti 132.000 dinara, a...

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Apr.2024

Detaljnije >>

Šteta u školi u Prokuplju za godinu dana više od 1.000 evra, apel roditeljima da plate

Šteta u školi u Prokuplju za godinu dana više od 1.000 evra, apel roditeljima da plate

U Tehničkoj školi “15. maj” u Prokuplju za godinu dana oštećen je inventar vrednosti 132.000 dinara, a taj iznos trebalo bi da plate roditelji učenika koji su koristili učionice u kojima je nastala šteta. Direktorka škole Biljana Milenković kaže da je sve na dobrovoljnoj bazi i na savesti roditelja hoće li dati novac za popravku ili ne, ali da škola nema finansije da nadoknadi štetu utvrđenu popisom.. Štetu nastalu lomljenjem inventara snose odeljenja koja su u...

Izvor: JužneVesti.com, 25.Apr.2024, 12:47

Detaljnije >>

Prokupačke demokrate traže smenu osuđene direktorke Muzeja

Prokupačke demokrate traže smenu osuđene direktorke Muzeja

Demokratska stranka u Prokuplju predala je zahtev za zakazivanje vanredne sednice Skupštine na kojoj traže smenu Ljiljane Krasić, direktorke Muzeja u tom gradu, a koja je prvostepenom presudom osuđena za falsifikovanje potpisa, o čemu su Južne vesti pisale. Direktorki se stavlja na teret da je falsifikovala potpis tadašnjeg v. d. direktora Muzeja na tekst njegove ostavke koji je sama sačinila, a nakon toga “potpisani dokument” predala Skupštini Prokuplja koja je trebala na...

Izvor: JužneVesti.com, 24.Apr.2024, 13:27

Detaljnije >>