„Fijatov” znak na ulazu u grad

Izvor: Politika, 19.Jan.2012, 23:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Fijatov” znak na ulazu u grad

Kragujevčani glasaju za jedno od tri ponuđena umetnička rešenja kojim će simbolično biti ozvaničena višedecenijska povezanost srpske prestonice automobila sa torinskom kompanijom

Kragujevac – „Fijat“, praktično, nikad nije odlazio iz Kragujevca. I u decenijama krize i ratova na ovim prostorima, kada je srpska automobilska industrija potpuno zamrla, ova italijanska kompanija je bila prisutna u Kragujevcu. Ako ne u procesu proizvodnje automobila, onda >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << svakako u srcima Kragujevčana, koji nisu mogli zaboraviti da je grad doživeo najveći uspon u trenutku najtešnje saradnje „Zastave“ i „Fijata“.

Bilo je to pre pola veka, kada je torinski gigant kragujevačkoj fabrici automobila u nastajanju prodao licencu za proizvodnju „fiće“, automobila koji je doživeo neslućenu popularnost na prostoru bivše Jugoslavije. I svi drugi „Zastavini“ automobili, poput „stojadina“ i „juga“, bili su gotovo preslikani „Fijatovi“ modeli.

Ta neraskidiva veza Anjelijeve ambicije da u svetskim razmerama napravi moćnu kompaniju i srpske automobilske industrije u začetku, čije je temelje postavio danas zaboravljeni Prvoslav Raković, uskoro bi trebalo da bude i simbolično ozvaničena.

Naime, na samom ulazu u grad, na kružnom toku kod „Metroa“, uskoro će biti postavljen znak „Fijata“, kompanije bez koje Kragujevac sasvim sigurno ne bi ličio na moderan grad.

Na „Fijatov“ poziv stigla su tri umetnička rešenja koja na simboličan način ilustruju višedecenijsku povezanost Kragujevca sa torinskim proizvođačem automobila. Budući da je reč o konkursu zatvorenog tipa, imena autora i timova koji su poslali predloge nisu dostupna javnosti, a koji će znak biti postavljen na kružnom toku kod tržnog centra „Metro“ odlučiće sami Kragujevčani.

Predlozi se mogu videti na tri internet-adrese, zvaničnom sajtu grada Kragujevca, te portalima „Tekla reka“ i „Ritam grada“.

– Sva tri predloga simbolizuju vezu „Fijata“ i Kragujevca, ali i proizvodnju automobila uopšte. Prvi je poput nekog obeliska iz kojeg se multiplikuje auto. Drugi je koncipiran kao krov automobila, a treći je varijacija na automobilski točak. U dogovoru sa „Fijatom“, biće postavljen onaj znak koji dobije najviše glasova Kragujevčana – objasnio je Nebojša Vasiljević, član Gradskog veća zadužen za investicije i razvoj.

Glasanje je otvoreno početkom sedmice, a trajaće 15 dana. Posle toga će uslediti izrada izvođačkog projekta, a znak bi na kružnom toku trebalo da bude postavljen do početka proizvodnje novog „Fijatovog“ modela „cero“. To znači da bi radovi morali da budu završeni do kraja maja ove godine. Sve troškove izrade i postavljanja znaka snosi torinska kompanija.

Kružni tok „Metroa“, na kojem će stajati „Fijatov“ znak, udaljen je svega nekoliko stotina metara od kružnog toka na kojem je Đurđevdanski krst, kao simbol pravoslavnog Kragujevca. Postavljanje krsta, visokog 17 metara, izazvalo je dosta polemika u javnosti, i pored objašnjenja gradskih čelnika da taj deo, kao i prostor na kojem će stajati „Fijatov“ znak, „vapi za obeležjem“. Reč je o glavnom ulazu u grad, iz pravca Batočine i Lapova, odnosno putu koji Kragujevac povezuje sa evropskim saobraćajnim Koridorom 10.

Kako je sedamdesetih godina prošlog veka govorio pomenuti Raković, srpska automobilska industrija nije mogla imati budućnost bez povezivanja sa velikim proizvođačem automobila. Ta ideja je dobila vidljivu formu 29. septembra 2008, kada je Vlada Srbije potpisala ugovor sa „Fijatom“ o osnivanju zajedničkog privrednog društva, a od marta, kada na Sajmu automobila u Ženevi zvanično bude predstavljen „cero“, Kragujevac će opet moći da kaže da je centar ne samo srpske, već i balkanske auto-industrije. „Fijatov“ znak na ulazu u grad na najbolji način će zaokružiti početak novog života kragujevačke fabrike automobila.

B. Kartalović

objavljeno: 20.01.2012.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Posle krsta, Kragujevcu znak Fijata

Izvor: B92, 20.Jan.2012, 11:45

Kragujevac -- Kragujevčani glasaju za jedno od tri ponuđena umetnička rešenja kojim će simbolično ozvaničiti višedecenijska povezanost tog grada sa torinskom kompanijom...Fijat, praktično, nikad nije odlazio iz Kragujevca. I u decenijama krize i ratova na ovim prostorima, kada je srpska automobilska...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.