Fijat i sindikati - tenzije u porastu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Jan.2011, 14:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Fijat" i sindikati - tenzije u porastu

RIM -

Uprava kompanije "Fijat" i italijanska najveća sindikalna konfederacija CGIL razmenili su teške reči u nastavku pojačane tenzije uoči važnog glasanja zaposlenih u petak o novim pravilima rada, koje bi trebalo da odredi sudbinu istorijske "Mirafjori" fabrike u Torinu.

Najnoviji dogovor je drugi sporazum o budućnosti "Fijatovog" pogona "Mirafjori" koji je ranije postignut sa umerenim sindikatima, a kojim se, između ostalog, omogućava povećanje broja smena u fabrici, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << smanjuju beneficije i ograničava pravo na štrajk.

Dogovor budućnosti

Izvršni direktor "Fijata" Serđo Markione smatra da bi takav dogovor trebalo da doprinese povećanju produktivnosti i efikasnosti u italijanskim fabrikama, kako bi se krenulo sa primenom "Fiajtovog" plana investicija od oko 20 milijardi evra u Italiji u narednih pet godina.

Ali, levičarski sindikat CGIL i njegova filijala metalskih radnika Fiom, oštro se protive tim aranžmanima tvrdeći da se time krše prava radnika i insistiraju na potpisivanju kolektivnog ugovora u radu, prenele su agencije.

Italijanski auto-gigant do sada je obezbedio saglasnost četiri od pet sindikata o uvođenju fleksibilnijeg radnog vremena u pogonu "Mirafjori".

Sindikalni lideri Fiom-a, najvećeg italijanskog sindikata metalskih radnika i levog krila konfederacije CGIL, međutim, su zapretili štrajkom 28. januara, u znak protesta zbog nametanja sporazuma o povećanju produktivnosti u fabrici "Mirafjori", sa 5.800 radnika.

Markione očekuje da će dobiti poverenja radnika da nastavi sa sprovođenjem programa promena u "Fijatovom" sistemu proizvodnje automobila, najavljujući nova ulaganja i moguće povezivanje sa drugim kompanijama.

Šef "Fijata" je utorak u intervjuu "Fajnenšl tajmsu" otvorio mogućnost širenja proizvodnje kamiona i integraciju "Iveka" sa kompanijama MAN i "Skanija", u kojima nemački "Folksvagen" drži većinski paket akcija.

Ukoliko radnici u pogonu "Mirafjori" podrže program uprave kompanije, Markione je obećao da će u taj pogon uložiti jednu milijardu evra i proizvodnju kompaktnog sportsko-terenskog vozila.

Jedanaest i po odsto privrede

Italijanska auto-industrija, u kojoj je "Fijat" nesporni lider, učestvuje s oko 11,4 odsto u ukupnoj privredi zemlje koja je suočena sa najvećom recesijom od Drugog svetskog rata.

Uprava jedne od najvećih evropskih auto-kuća već mesecima bezuspešno pregovara o tome kako da se konačno reši sudbina fabrika "Pomiljano" i "Mirafjori".

"Fijatova" je strategija da se u periodu 2010-2014 obezbedi veća proizvodnja robnih marki "Fijat", "Lanča" i "Alfa romeo", nakon što je gigantska kompanija od Nove godine podeljaka na dve celine - fabriku za izradu automobila i "Fijat indastrijel", koji će se baviti proizvodnjom traktora, kamiona i poljoprivrednih mašina.

"Fijat" planira da u fabrici "Mirafjori" izrađuje putnička i sportsko-terenska vozila robne marke "Džip" i "Alfa Romeo", gde će se na tom projektu formirati zajedničko preduzeće sa američkim "Krajslerom". "Fijat" kontroliše treću po veličini američku kompaniju, "Krajsler", sa 25 odsto udela u vlasništvu.

U fabrici "Mirafjori" minule godine proizvedeno je 178 hiljada vozila, a plan je da se proizvodnja znatnije poveća u 2012.

Novi modeli biće spremni za treće tromesečje 2012. godine.

Italijanska grupa "Fijat" ispuniće predviđanja za 2010. godinu i ostvariti čist profit od oko 400 miliona evra na prihod koji će premašiti 55 milijardi evra, procenio je uoči Nove godine Markione.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rast tenzija između uprave i sindikata Fiata

Izvor: AutoBlog, 12.Jan.2011

Uprava kompanije "Fijat" i italijanska najveća sindikalna konfederacija CGIL razmenili su teške reči u nastavku pojačane tenzije uoči važnog glasanja zaposlenih u petak o novim pravilima rada, koje bi trebalo da odredi sudbinu istorijske "Mirafjori" fabrike u Torinu.Najnoviji dogovor je drugi sporazum...

Nastavak na AutoBlog...

Tenzije između sindikata i Fijata

Izvor: Capital.ba, 12.Jan.2011

TORINO, Uprava kompanije Fijat i italijanska najveća sindikalana konfederacija CGIL razmijenili su teške riječi uoči glasanja zaposlenih o novim pravilima rada. Glasanje bi trebalo da odredi sudbinu istorijske Mirafjori fabrike u Torinu. Najnoviji dogovor je drugi sporazum o budućnosti Fijatovog...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.