Fijat dolazi u Kragujevac u utorak

Izvor: B92, 05.Maj.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fijat dolazi u Kragujevac u utorak

Kragujevac -- Potpredsednik Fijata Alfredo Altavila i gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović potpisaće 6. maja u Kragujevcu memorandum o strateškoj saradnji.

Dinkić: Posle izbora pregovori sa Rusijom o bescarinskom izvozu automobila u tu zemlju

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić kaže da će tim memorandumom gradska uprava osloboditi torinsku kompaniju plaćanja svih lokalnih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << poreza i taksi u narednih deset godina i besplatno ustupiti zemljište u slučaju proširenja proizvodnih kapaciteta.

On je objasnio da je memorandum grada Kragujevca i Fijata u okviru već potpisanog Memoranduma o razumevanju i zajedničkom ulaganju Srbije i Fijata, kojim bi ta torinska fabrika sa planiranim investicijama od 700 miliona evra postala vlasnik 70 odsto Zastave, dok je u vlasništvu države 30 odsto.

Dinkić je izjavio i da će Kragujevac dobiti status slobodne carinske zone, što će biti dobit ne samo za Zastavu, već i za druga mala i srednja preduzeća, jer to znači uvoz radi proizvodnje za izvoz bez carine i PDV-a.

Prema njegovim rečima, ukupna ulaganja dosežu i 1,2 milijarde evra, jer se očekuje da 500 miliona evra ulože fijatovi koperanti, koji će u Srbiji graditi fabrike delova.

"Deset hiljada radnika treba da bude zaposleno, jer na jednog zaposlenog u Zastavi, dolazi još dva ili tri radnika u pratećim sektorima", naveo je Dinkić i dodao da u četvrtak u Srbiju dolaze predstavnici jedne britanske fabrike, koja će u Kragujevcu graditi fabriku delova i zapolsiti 400 ljudi.

Ministar ekonomije je kazao da su pregovori o zaključenju ugovora o strateškom partnerstvu sa Fijatom već počeli, ali i istakao da će taj dokument biti potpisan tek posle izbora, jer italijani žele da se osiguraju da će Srbija ratifikovati sporazum sa EU.

Dinkić je podsetio da je Srbija uspela da u poslednji čas Fijat odvrati od namere da investira u Rumuniju, a presudno je bilo to što im kupovina Zastave omogućava da 6 do 8 meseci ranije izbace novi model i potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, odnosno ukidanje carina na izvoz automobila u EU.

Ponavljajući da će Fijat do kraja iduće godine podići sadašnju proizvodnju na 200 hiljada automobila, a do kraja 2010. na 300 hiljada, Dinkić je rekao da će torinska fabrika u Kragujevcu proizvoditi potpuno dva nova modela automobile A i B klase, čija svetska promocija tek treba da usledi, kao i da će od 1. januara biti duplo niže carine za uvoz automobila, a koje će za dve godine biti potpuno ukinute.

On je dodao i da će Fijat 95 odsto svoje proizvodnje u Kragujevcu izvoziti i da "svako ko priča da treba poništiti potpisani SSP zaboravlja da nam EU može vratiti carine na izvoz ne samo automobila, već i drugih proizvoda, a trenutno 60 odsto ide za izvoz u zemlje Unije".

On je rekao da se, pored Folksvagena, interesuje još jedna nemačka kompanija. "Folksvagen je zainteresovan za grinfild investiciju, jer su procenili da se njima više isplati da izgrade novu fabriku", rekao je Dinkić i naveo da je Folksvagenu bitan i bescarinski izvoz automobila u Rusiju, zbog čega će odmah posle izbora pregovarati sa Rusijom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.