Kragujevac kao Detroit

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Maj.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kragujevac kao Detroit

KRAGUJEVAC - Gradonačelnik Kragujevca, Veroljub Stevanović, i potpredsednik Grupe Fiat Alfredo Altavila potpisaće danas Memorandum o strateškoj saradnji Kragujevca i italijanske kompanije koji treba da omogući efikasnu realizaciju projekta vrednog 700 miliona evra.

Tim dokumentom predviđeno je da grad Kragujevac, pored oslobađanja od svih lokalnih poreza i taksi u narednih 10 godina, obezbedi Fiatu neophodnu infrastrukturu za realizaciju projekta i besplatno zemljište >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za eventualno proširenje kapaciteta.

Kragujevac će za uzvrat dobiti status "slobodne carinske zone" što će Fiatu, ali i svim drugim investitorima, omogućiti bescarinsku proizvodnju i izvoz u Evropsku uniju i pre nego što Srbija postane njena članica.

Fiat će u prvoj fazi realizacije projekta investirati u Kragujevcu 600 miliona evra, a država Srbija će učestvovati u zajedničkoj investiciji sa 100 miliona evra, kako bi se u naredne dve godine obezbedili svi tehničko-tehnološki preduslovi za proizvodnju dva potpuno nova modela.

Do tada će se u Zastavinim proizvodnim pogonima intenzivirati proizvodnja srpske verzije modela Punto koji će se na tržištu EU prodavati pod Fiatovom oznakom.

Planirano je da se, do kraja 2009. godine, proizvodnja u Zastavi poveća čak 20 puta u odnosu na prošlogodišnjih 12.350 vozila, a da 2011. godine godišnji nivo proizvodnje dostigne 300.000 automobila od kojih će više od 90 odsto biti plasirano na tržištu Evropske unije.

Pored toga, predstavnici Fiata su najavili da će njihovi kooperanti investirati u Srbiju još 500 miliona evra kroz privatizaciju domaćih fabrika auto delova i izgradnju novih proizvodnih pogona auto komponenti, čime bi ukupna vrednost investicije dostigla 1,2 milijarde eura.

Odmah nakon što je Fiat najavio preuzimanje kragujevačke fabrike automobila, i kompanija Iveko koja posluje u okviru Grupe Fiat, objavila je da želi da postane većinski vlasnik i nastavi proizvodnju kamiona manje nosivosti u kragujevačkoj fabrici Zastava kamioni, u kojoj već ima 34 odsto vlasništva, pa će Kragujevac ponovo postati "srpski Detroit".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Fijat dolazi u Kragujevac u utorak

Izvor: B92, 05.Maj.2008, 10:37

Kragujevac -- Potpredsednik Fijata Alfredo Altavila i gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović potpisaće 6. maja u Kragujevcu memorandum o strateškoj saradnji...Dinkić: Posle izbora pregovori sa Rusijom o bescarinskom izvozu automobila u tu zemlju..Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan...

Nastavak na B92...

Kragujevac poželeo dobrodošlicu Fijatu

Izvor: Mondo, 06.Maj.2008

Potpredsednik Fijata Alfredo Altavila i gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović u utorak su potpisali Memorandum o razumevanju kojim se torinska fabrika automobila oslobađa plaćanja lokalnih taksi i poreza u narednih 10 godina.

Nastavak na Mondo...

Ugovor sa Fijatom do kraja juna

Izvor: B92, 06.Maj.2008

Kragujevac -- Ugovor o strateškom partnerstvu Zastave i Fijata biće potpisan najkasnije do kraja juna, a danas je potpisan Memorandum o saradnji Fijata i grada Kragujevca..Do kraja 2009. u Zastavi će se proizvoditi 200.000 automobila..Predstavnici Fijata i gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.