Fiat i Renault pod istragom

Izvor: Nacionalna klasa, 15.Jan.2017, 12:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fiat i Renault pod istragom

Fiat Chrysler Automobiles (FCA) i Renault obuhvaćeni su istragama nadležnih službi u Velikoj Britaniji i Francuskoj povodom testiranja dizelskih motora.

Vrednost Renaultovih akcija opala je za 4% nakon štoje izvor iz tužilaštva u Parizu rekao da je pokrenuta sudska istraga zbog mogućeg varanja u vezi sa izduvnim emisijama. Rrenault je saopštio da poštuje sve zakone u vezi sa emisijama i da njegova >> Pročitaj celu vest na sajtu Nacionalna klasa << vozila ne sadrže softrver koji im omogućava varanje i zaobilaženje propisa.

Istovremeno, američka Agencija za zaštitu okline (EPA) optužila je FCA za potencijalno korištenje ilegalnog softvera radi prikrivanja stvarnih vrednosti dizelskih emisija.

Do sada nijedan proizvođač osim Volkswagena nije dizajnirao softver specifično radi varanja na testovima emisija, ali regulatorne agencije u Britaniji i Nemačkoj navode da proizvođači intenzivno koriste “termalni prozor” koji im omogućava da isključe sisteme za kontrolisanje zagađenja radi zaštite motora.

Nemački istražitelji utvrdili su da pojedini proizvođači definišu “termalni prozor” na način da su sistemi koji regulišu rada izduva isključeni većinu vremena. U slučaju hladnog vremena, isključenje sistema za ponovnu obradu izduvih gasova smanjuje rizik od kondenzacije u katalitičkim konvertorima, što inače na duže staze može da dovede do pojave rđe i smanjenja efikasnosti filtriranja izduvnih gasova.

Ovim se, takođe, povećavaju performanse motora i produžava se interval dopunjavanja automobila skupom supstancom neophodnom za izdvanjanje azotnog oksida iz izduvih gasova.

Regulatori širom sveta pokušavaju da utvrde kada sistem koji reguliše “termalni prozor” može da se smatra za ilegalan uređaj koji manipuliše izduvnim emisijama.

Prema zakonu u Sjedinjenim Američkim Državama, proizvođači su obavezni da objave svoju strategiju kontrolisanja gasova. To je bila osnova za akciju EPA protiv Volkswagena, a sada i protiv FCA.

Evropska komisija je saopštila da je upoznata sa “zabrinjavajućim” optužbama iz EPA o da će proveriti kakve implikacije to može da ima u Evropskoj uniji.
Pogledaj vesti o: Fiat,   Chrysler,   Pariz

Nastavak na Nacionalna klasa...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nacionalna klasa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nacionalna klasa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.