Punto vozi do aprila 2011.

Izvor: B92, 14.Jun.2010, 10:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Punto vozi do aprila 2011.

Serijska proizvodnja modela Punto u Zastavinoj fabrici automobila biće trajno obustavljena u aprilu 2011. godine, saznaju "Novosti”.



Reč je o jednom od najprodavanijih FIAT-ovih modela, čije je gašenje serijske proizvodnje u Italiji bilo predviđeno za 2008. godinu, ali je zbog solidne potražnje na tržištu njegov vek produžen za još dve godine, a u Kragujevcu je trebalo da se proizvodi do 2012. godine.

Plan je bio da ovaj automobil >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << postane srpsko nacionalno vozilo, da se, i pored proizvodnje prvog novog modela, sklapa u 30.000 primeraka i izvozi u zemlje CEFTA i severnu Afriku.

Prvi modeli su nedavno krenuli za Republiku Srpsku, Ukrajinu i dve severnoafričke zemlje, ali na tim tržištima, po svemu sudeći, nisu postignuti željeni efekti.

Ova odluka je doneta i zbog sve slabije potražnje na našem tržištu, kao i zbog instaliranja najkrupnije opreme u novoj srpsko-torinskoj fabrici, koje će baš u tom trenutku krenuti.

Serijska proizvodnja novog automobila, čiji se izgled i naziv za sada kriju pod šifrom "342”, krenuće u drugoj polovini 2011. godine i on će se proizvoditi u 200.000 primeraka godišnje. Reč je o manjem modelu "B” klase, koji će po gabaritima biti sličan postojećem Puntu, ali sa najsavremenijim dizajnom i ugrađenom najmodernijom tehnologijom.

Radovi

Već nekoliko meseci, Fabrika automobila se rekonstruiše. Izneto je oko 100.000 tona raznog šuta i oko 30.000 tona stare opreme. Rekonstruiše se oko 40.000 kvadrata krova, a danas kreću i veliki radovi. Počinje izgradnja potpuno novog energetskog bloka (kotlarnica i trafo-stanice), a počeće i rekonstrukcija oko 120.000 kvadrata krova u "Karoseriji” i "Lakirnici”, najbitnijim pogonima za proizvodnju automobila.

Autor / Izvor - M. Đošović / NovostiOnline

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.