Automobili

Ponedeljak, 14.06.2010.

08:41

Punto vozi do aprila 2011.

Serijska proizvodnja modela Punto u Zastavinoj fabrici automobila biće trajno obustavljena u aprilu 2011. godine.

Izvor: B92

Default images

Reč je o jednom od najprodavanijih FIAT-ovih modela, čije je gašenje serijske proizvodnje u Italiji bilo predviđeno za 2008. godinu, ali je zbog solidne potražnje na tržištu njegov vek produžen za još dve godine, a u Kragujevcu je trebalo da se proizvodi do 2012. godine.

Plan je bio da ovaj automobil postane srpsko nacionalno vozilo, da se, i pored proizvodnje prvog novog modela, sklapa u 30.000 primeraka i izvozi u zemlje CEFTA i severnu Afriku.

Prvi modeli su nedavno krenuli za Republiku Srpsku, Ukrajinu i dve severnoafričke zemlje, ali na tim tržištima, po svemu sudeći, nisu postignuti željeni efekti.

Ova odluka je doneta i zbog sve slabije potražnje na našem tržištu, kao i zbog instaliranja najkrupnije opreme u novoj srpsko-torinskoj fabrici, koje će baš u tom trenutku krenuti sa radom.

Serijska proizvodnja novog automobila, čiji se izgled i naziv za sada kriju pod šifrom “342”, krenuće u drugoj polovini 2011. godine i on će se proizvoditi u 200.000 primeraka godišnje. Reč je o manjem modelu “B” klase, koji će po gabaritima biti sličan postojećem Puntu, ali sa najsavremenijim dizajnom i ugrađenom najmodernijom tehnologijom.

Radovi

Već nekoliko meseci, Fabrika automobila se rekonstruiše. Izneto je oko 100.000 tona raznog šuta i oko 30.000 tona stare opreme. Rekonstruiše se oko 40.000 kvadrata krova, a početkom juna kreću i veliki radovi. Počinje izgradnja potpuno novog energetskog bloka (kotlarnica i trafo-stanice), a počeće i rekonstrukcija oko 120.000 kvadrata krova u “Karoseriji” i “Lakirnici”, najbitnijim pogonima za proizvodnju automobila.

Autor / Izvor - M. Đošović / NovostiOnline

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Planiran državni udar? Hitna reakcija

Nemačka policija je u utorak ujutro sprovela nove racije protiv ekstremno desničarskog pokreta "građani rajha", a osumnjičeni su navodno povezani sa ranijim planom državnog udara.

13:37

11.6.2024.

1 d

Svet

Beže: Naredili su masovnu mobilizaciju

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski prokomentarisao je rastuću mobilizaciju u Ukrajini i reakciju javnosti, rekavši da Ukrajinci, ako žele da sačuvaju zemlju, moraju da je brane.

21:47

11.6.2024.

1 d

Podeli: