Podsticaji za izvozna preduzeća

Izvor: B92, 17.Jan.2011, 17:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podsticaji za izvozna preduzeća

Beograd -- Najviše subvencija u 2011. namenjeno izvoznim preduzećima, a manje nego ranije za "punto" i stambene kredite.

Za program ublažavanja negativnih efekata svetske ekonomske krize obezbeđeno je 7 milijardi dinara.

Najviše tog novca, oko dve milijarde dinara predviđeno je za program vagonogradnje, kao i za podsticanje drugih industrijskih sektora kao što su proizvodnja traktora, autobusa, kamiona, građevinskih mašina.

Praksa potvrđuje, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u budžetu nema para za sve. Smanjene su subvencije za pomoć pri kupovini automobila "punto”, sa dosadašnjih 1.000 na 600 evra, kao i za kupovinu stana.

Da kriza još uvek nije prošla vidi se i iz podatka da će dvostruko više, milijardu i 400 miliona evra, biti izdvojeno za likvidnost firmi, nego za kredite za investicije koje će biti subvencionisane sa 700 miliona dinara.

Državni sekretar Ministarstva ekonomije Nebojša Ćirić kaže da su subvencionisani stambeni krediti, uprkos smanjenom učešću države, i dalje najpovoljniji.

Subvencionisani stambeni krediti i dalje najpovoljniji, tvrde u Ministarstvu ekonomije (Tanjug)

"Učešće države je u onosu na pre godinu i po dana, kada je program vezan za stanogradnju usvojen, smanjen sa 20 na 15 procenata. Mi smo i kada je program usvojen rekli sada ili nikada, kako se situaciju bude poboljšavala, što je sada činjenica, smanjeno je učešće države, ali su ovi krediti najpovoljniji odnosno najkonkurentniji za građane”, objašnjava on.

Kompanijama koje izvoze, ali i malim i srednjim preduzećima država je i ove godine odlučila da dodatno pomogne.

- Limit za kredite za likvidnost za mala preduzeća povećan je sa 5 na 10 miliona dinara.

- Srednja preduzeća sada mogu do dobiju do 80, a za izvozne poslove do 200 miliona dinara.

- Velika preduzeća kredite za likvidnost mogu da dobiju do 300, a ako su izvozno orjentisani do 800 miliona dinara.

Takođe, ostaju i finansijske pogodnosti koje se tiču građana za kupovinu trajnih potrošačkih dobara, kaže Ćirić.

"Trajna potoršačka dobra proizvedena u Srbiji, milijardu i 400 miliona dinara, se odnosi više-manje na sve ono što je i do sada bilo, osim turističkih aranžmana. Tu je građevinski materijal, bela tehnika, sanitarije, podne obloge, naravno domaći automobili”, navodi on.

Tokom ove nedelje banke i Fond za razvoj trebalo bi da potpišu ugovor, a početak programa u Ministarsvu ekonomije očekuju početkom februara.
Pogledaj vesti o: Fiat Punto

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.