Stambeni krediti
Stambeni krediti

Kredit je jedna od najbitnijih i važnih bankarskih poslova, kako u prošlosti tako i danas.
U uslovima kada banke nisu postojale kreditnim poslovima i poslovima pozajmljivanja novca, uz naplatu kamate, bavile su se razne institucije koje su bile preteče savremenih banaka.
Procedura odobravanja kredita, njihova struktura, namena, način otplate, rokovi vraćanja, i zaštita od rizika.

Vremenom su menjali svoje oblike uz postepeno usavršavanje. Mnoge države su pozajmljivale novac spremajući se za ratove, obnavljajući svoje ratom razorene privrede, gradeći kapitalne investicione i infrastrukturne projekte. S druge strane, pojedinci su pozajmljivali novac sa željom da razvijaju svoje privredne poduhvate, i da obezbede razna dobra potrošna.
U istorijskim epohama koje su prethodile tržišnoj proizvodnji kredit je imao naturalni karakter, jer se davao i vraćao uglavnom u robi. Sa pojavom robno novčanih odnosa kredit je dobio ekonomski karakter. U feudalizmu kredit se pojavljivao u vidu zelenaških zajmova koji su se koristili za kupovinu potrošne robe i plaćanje raznih dažbina.

Kredit u zemljama tržišne ekonomije nema samo potrošački karakter već se upotrebljava za proširenje proizvodnje, mada se daje i u potrošačke svrhe, danas kredit predstavlja robu koja ima svoju cenu i tržište. Kredit predstavlja jedan od osnovnih oblika, finansijskih ulaganja, i omogućava zadovoljavanje širih potreba građana, društva i privrede. Ima i snažan uticaj na sve ekonomske transakcije i predstavlja jedan od najbitnijih regulatora procesa reprodukcije. Upotrebom kredita kao ulaganja otvaraju se tržišta za nekim proizvodima. Stambeni kredit je kredit kojim se finansira kupovina, izgradnja, dogradnja, ili uređenje nekretnine, u razdoblju otplate.

Banka omogućava zajam osobi tj klijentu za stambeni kredit, ali za uzvrat traži različite instrumente osiguranja, kao založeno pravo na imovinu, polise osiguranja, i rata. Stambeni krediti se mogu koristiti kao instrument ekonomske politike i često se kamatne stope na stambene kredite subvencioniraju kako bi se podstakla građevinska delatnost u zemlji. Klasično dospeće za stambene kredite je od dvadeset do trideset godina. Namenski krediti kod kojih je tačno određena namena korišćenja sredstava su stambeni krediti, auto kredit, poljoprivredni, i potrošački krediti. Nenamenski krediti kod kojih nije određena namena korišćenja sredstava su gotovinski krediti, hipotekarni krediti koji je dugoročni kredit što ga banka i druge finansijske ustanove odobravaju građanima, na osnovu pokrića u nekretninama.

Sigurnost vraćanja nije u bonitetu dužnika već u vrednosti nekretnine. Lombarni kredit je kredit koji se odobrava temeljem zaloga neke veće vrednosti poput novčanog depozita, deonica, obveznica, udela u investicionom fondu, polise životnog osiguranja i slično pri čemu korisnik kredita zadržava vlasništvo nad dobrom koje se daje u zalog. Sama reč kredit dolazi od francuskog, nemačkog, italijanskog jezika, a iz latinskog dolazi samo značenje, što označava ono što je povereno i zajam. U širem smislu reči obuhvata različite namenske i nenamenske kreditne oblike poput novčanih zajmova, robnih i potrošačkih kredita, finansijskih kredita, prodaje robe, usluga uz odgođenu naplatu, dužničke vrednosne papire, sporazume i otvorene račune. Odobravanje novčanih i nenovčanih kredita zasniva se na poverenju prema dužniku, odnosno oceni njegove kreditne sposobnosti i spremnosti vraćanja kredita u dogovorenom roku, uz plaćanje određene naknade u obliku kamate.

Kako bi se smanjio rizik od nemogućnosti dužnika da uredno izvršava svoje obaveze prema banci, korišćenje kredita je često uslovljeno kreditnim osiguranjem, pravom zaloga pokretnine, i prava na nekretnine. Krediti se dele prema: predmetu kreditiranja na robne i novčane, subjektima na komercijalne i bankarske, na proizvođačke i potrošačke, na otvorene i pokrivene. Najčešća je podela prema roku dospeća i ekonomskoj funkciji na kratkoročne, srednjoročne i dugoročne. Na osnovu oblika kredit se može podeliti na: naturalni, robno novčani, i novčani.

Naturalni kredit je najstariji oblik kreditiranja koji se uvek davao i vraćao u stvarima, to je praoblik nastalog kredita i danas je redak. Robno novčani kredit je komercijalni kredit koji se daje u robi a vraća u novcu. Ovaj oblik se najčešće koristi između poslovnih subjekata.
Pod pojmom kredita danas se podrazumeva najviše novčani kredit koji se daje i koristi u novcu.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Keš krediti aktuelniji u određeno doba godine: Koliko koštaju u Srbiji, a koliko u okruženju?

Stambeni krediti su bar za sada "izašli iz mode", ali su zato keš krediti ponovo "popularni", što se može videti po reklamnim kampanjama banaka.

Izvor: Radio 021, 18.Mar.2024, 08:29

Detaljnije >>

Lako je doći do para, ali i skupo: Koliko koštaju keš krediti u Srbiji, a koliko u okruženju?

Lako je doći do para, ali i skupo: Koliko koštaju keš krediti u Srbiji, a koliko u okruženju?

Stambeni krediti su bar za sada izašli iz mode, ali su zato keš krediti ponovo in, što se može videti po reklamnim kampanjama banaka.

Izvor: Danas, 14.Mar.2024, 07:54

Detaljnije >>

Kamate na stambene kredite su na vrhuncu kod komšija! Pitanje je mogu li očekivati skoriji pad

Rast cena stanova, sve nepovoljniji kreditni uslovi i izostanak državnih subvencija dramatično su otežali rešavanje stambenog pitanja...

Izvor: Blic, 13.Mar.2024, 11:02

Detaljnije >>

Koliko dugujemo za stambene kredite? Od banaka kupili više od 4 miliona dinara

Prosečan dug po bankarskom stambenom kreditu u Srbiji je poslednjeg dana februara iznosio 4,2 miliona dinara, objavilo je danas Udruženje banaka Srbije (UBS).

Izvor: Blic, 12.Mar.2024, 16:00

Detaljnije >>

Žene u crvenom ponovo u Nišu

"Žene u crvenom" ponovo u Nišu

Nakon prvog izvođenja u Nišu, kada su ubrzo nakon puštanja u prodaji rasprodate karte, predstava Žene u crvenom u kojoj glume Olga Odanović, Dubravka Mijatović, Anastasia Mandić i Sena Đorović, biće ponovo izvedena u Domu Vojske u Nišu 18. aprila. Karte su u prodaji.. Posle manje od dva meseca priča o četiri žene koje surova i apsurdna stvarnost u kojoj živimo dovodi do usijanja vraća se na daske Doma Vojske. Bivša stjuardesa Tamara i njena nezaposlena...

Izvor: JužneVesti.com, 11.Mar.2024, 11:37

Detaljnije >>

Fiksna ili varijabilna kamata? Evo kakav kredit uzeti i izbeći probleme s otplatom

U trenutnoj situaciji nije se lako odlučiti kakav kredit uzeti. Naime, fiksne kamatne stope na stambene kredite niže od varijabilnih stopa na iste kredite koje banke nude su, prema oceni urednika...

Izvor: Blic, 04.Mar.2024, 11:25

Detaljnije >>

Uzelac: Niže fiksne kamate na stambene kredite reakcija banaka na rast euribora

Fiksne kamatne stope na stambene kredite niže od varijabilnih stopa na iste kredite koje banke nude su, prema oceni urednika portala "Kamatica" Dušana Uzelca,...

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Mar.2024, 11:23

Detaljnije >>