Izvor: B92, 15.Jul.2009, 18:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ekonomska saradnja Srbije i Srpske

Banjaluka -- U Banjaluci potpisan ugovor vlada Srpske i Srbije sa dve komercijalne banke o subvencionisanju kamatnih stopa za kredite za nabavku potrošnih dobara u 2009.

Reč je o nabavci traktora IMT, automobila "punto", nameštaja i o korišćenju turističkih aranžmana, čime je počela prva faza realizacije Sporazuma o privrednoj saradnji Srpske i Srbije. Građani Srbije će moći kupovati nameštaj iz Srpske uz kredite sa subvencionisanom kamatnom stopom.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Sporazum će, kako je rečeno na svečanosti potpisivanja, najviše koristi doneti poljoprivrednim proizvođačima u Srpskoj, koji će traktore nabavljati po povoljnijim uslovima. Zahvaljujući subvencionisanju vlada Srpske i Srbije, prodajne cene novih traktora biće manje za 2.000 evra.

Ključevi zа prvih 20 traktora fabrike IMT uručeni su njihovim vlasnicima, a do kraja godine biće isporučeno još 500 traktora, potvrdio je ministar finansija Republike Srpske Aleksandar Džombić.

Krediti za nabavku traktora biće dostupni u Komercijalnoj i Unikredit banci. Predstavnici vlade u Beogradu, koji su ovakav projekat subvencionisanja uspešno realizovali na domaćem tržištu, dali su određene preporuke i bankarima Republike Srpske.

Na osnovu Sporazuma o privrednoj saradnji Srpske i Srbije, od danas počinje i isporuka nameštaja banjalučke industrije Vrbas na srpsko tržište, uz kredite sa subvencionisanom kamatnom stopom. Takvu pogodnost za iste proizvode neće imati građani u Republici Srpskoj, što predstavlja svojevrstan apsurd, primetio je ministar Dinkić.

Prema istom principu, od septembra će se vršiti isporuka automobila fijat punto u Republiku Srpsku. Cena osnovnog modela iznosiće 5.800 evra, a građani će moći da ga kupe na kredit od sedam godina. Ovakav projekat Srbija je ponudila i Federaciji BiH od koje još nije dobila odgovor.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Uručeni prvi traktori

Izvor: Danas, 14.Jul.2009, 21:00

Predstavnici Ministarstva finansija Republike Srpske i dve komercijalne banke potpisali su juče u Banjaluci ugovor o subvencionisanju kamatnih stopa za nabavku srpskih IMT traktora i automobila „punto“, čime je počela prva faza realizacije Sporazuma o privrednoj saradnji RS i Srbije.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.