Izvor: Blic, 15.Jul.2009, 06:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Traktori stigli, od jeseni i „punto“

Banjaluka - Predstavnici Vlade Srbije i RS juče su u Banjaluci napravili prve konkretne korake na osnovu sporazuma o privrednoj saradnji. Prvih 20 subvencionisanih traktora srbijanske firme IMT juče su dobili svoje vlasnike u Srpskoj, a potpisani su i ugovori sa banjalučkom „Komercijalnom bankom” i „Unikredit bankom” o subvencionisanju kamatnih stopa za nabavku traktora i određenih trajnih potrošnih dobara u ovoj godini.

Ključeve IMT traktora juče >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je u selu Kobatovci kod Laktaša farmerima dodelio ministar ekonomije i regionalnog razvoja Srbije Mlađan Dinkić. On je podsetio da je prva isporuka traktora sa popustom u RS je došla na osnovu ranije potpisanog sporazuma po kojem će vlade RS i Srbije subvencionisati cenu traktora za po 1.000 evra, a ugovoren je plasman 2.000 traktora do kraja iduće godine. „Ako se tom popustu doda i popust Vlade RS od 500 do 2.000 evra, zavisno od snage motora, tada će farmerima traktori biti jeftiniji od 2.500 do 4.500 evra”, objasnio je Dinkić.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Radivoje Bratić rekao je da je cena najmanjeg traktora oko 11.500 KM, a sa subvencijom će on koštati oko 9.000 KM.

„Vlada RS na predviđenu subvenciju daje i do 5.000 KM subvencije za mašine jače snage”, kazao je Bratić. On je kazao kako zloupotreba i preprodaje traktora neće biti, jer će se u saobraćajnim dozvolama za traktore nalaziti zabrana njegove prodaje na tri godine.

Generalni direktor fabrike IMT Slobodan Petrović rekao je da IMT trenutno može da RS mesečno isporuči do 50 traktora, a od septembra i do 150. Premijer RS Milorad Dodik i potpredsednik Vlade Srbije Mlađan Dinkić potpisali su juče ugovore sa predstavnicima banaka o subvencionisanju kamatnih stopa za nabavku traktora.

Kredite za kupovinu traktora će realizovati „Komercijalna banka” i „Unikredit banka” na period od sedam godina sa kamatom od 4,5, odnosno od 3,7 odsto na godišnjem nivou. „Komercijalna banka” nudi ove kredite bez žiranata. Vlada RS učestvovaće u subvencionisanju pet procentnih poena, dok će Srbija subvencionisati kamate za proizvođače nameštaja iz RS i projekte turističkih destinacija u RS.

Premijer RS Milorad Dodik ocenio je da je ovo važan dan u vremenu kada je cela regija, pa i svet suočen sa određenim poslovnim, ekonomskim i finansijskim problemima. „Ovim će poljoprivredni proizvođači doći do jeftinih mašina, što će omogućiti veću proizvodnju hrane u RS”, tvrdi Dodik.

Potpredsednik Vlade Srbije Mlađan Dinkić najavio je da će prva količina subvencionisanih „punta” u RS stići u narednih mesec dana. Građani RS će moći da kupe kragujevački „punto” po ceni od 5.999 evra. Subvenciju od 1.000 evra plaćaće Vlada RS, a troškove transporta, osiguranja i garancija od 613 evra Vlada Srbije. „Punto” će se moći kupiti na kredit sa subvencioniranom kamatom od 4,5 odsto i rokom otplate od sedam godina.

Nameštaj za Srbiju

Potpredsednik Vlade Srbije Mlađan Dinkić, prilikom jučerašnje posete preduzeću Nova drvna industrija „Vrbas” potvrdio je da od avgusta na čitavoj teritoriji Srbije počinje prodaja nameštaja iz RS po povoljnim cenama i bankarskim subvencijama. Dinkić je nakon posjete rekao novinarima da su već započeti i razgovori o saradnji sa drugim drvoprerađivačima iz RS.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.