Raikonenu Velika nagrada Australije

Izvor: Studio B, 17.Mar.2013, 19:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Raikonenu Velika nagrada Australije

Finac Kimi Raikonen, za volanom Lotusa, pobednik je trke za Veliku nagradu Australije kojom je u Melburnu startovao ovogodišnji šampionat sveta u Formuli 1.

Drugo mesto zauzeo je vozač Ferarija, Španac Fernando Alonso, dok je treći bio aktuelni prvak sveta, pilot Red Bula, Nemac Sebastijan Fetel. 

Do 20. pobede u karijeri Raikonen je došao sa prednošću od 12 sekundi u odnosu na drugoplasiranog Alonsa, >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << a čak 22 sekunde bio je brži od Fetela. Raikonen je rekao je da mu je današnja pobeda na trci za Veliku nagradu Australije jedna od najlakših u karijeri.

"Zadovoljan sam tijumfom, ali je ovo tek prva trka. Pred nama je još dosta iskušenja, moram da ostanem miran i fokusiran na narednu trku. Imao sam dobar start i savršenu taktiku. Ovo je jedna od najlakših trka u kojoj sam pobedio i nadam se da će ih biti još", istakao je Raikonen. 

"Izuzetno sam srećan, jer smo imali loš start pre godinu dana. Sada je bilo mnogo bolje, to nam je vratilo optimizam i nadam se da ćemo biti opasan protivnik za sve", naglasio je Alonso. 

Trostruki uzastopni prvak iz Red Bula na kraju je završio na trećem mestu, iako je trku počeo sa pol pozicije. "Kimi je uradio sjajan posao, kao i Alonso. Želeo sam da pobedim, ali već posle nekoliko krugova primetio sam da se naši pneumatici raspadaju. Moramo da rešimo taj problem do naredne trke", objasnio je Fetel. 

Kuriozitet trke za VN Australije je činjenica da su kvalifikacije vožene samo šest sati ranije zbog obilnih kiša koje su padale u Melburnu u subotu. Šampionat sveta nastavlja se sledećeg vikenda Trkom za Veliku nagradu Malezije koja će biti vožena na stazi Sepang u Kuala Lumpuru. 

Generalni plasman posle 1. trke: 

1. Raikkonen - 25 bodova

2. Alonso - 18

3. Fetel - 15

4. Masa - 12

5. Hamilton - 10

6. Veber - 8

7. Sutil - 6

8. Di Resta - 4

9. Baton - 2 i

10. Grožan - 1 bod 

Plasman konstruktora: 

1. Ferari - 30 bodova

2. Lotus - 26

3. Red Bull - 23

4. Mercedes - 10

5. Fors Indija - 10 i

6. Meklaren - 2 boda.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.